Student laat zich niet zomaar uit spits jagen

Om negen uur 's morgens in de collegebanken zitten - de gemiddelde student heeft er een hekel aan. Maar als het aan Roger van Boxtel ligt, hoeft het in de toekomst niet meer. De NS-topman wil dat universiteiten en hogescholen hun roosters wijzigen, zodat studenten in de drukke spits geen zitplaatsen in de trein meer bezet houden. Van Boxtel overlegt daarover met diverse onderwijsinstellingen.

Treinreiziger in de ochtendspits. Beeld anp
Treinreiziger in de ochtendspits.Beeld anp

Eind dit jaar neemt de NS nieuwe, langere sprinters in dienst. Tot die tijd is het op veel trajecten in de spits dringen geblazen. Het vervoersbedrijf vraagt scholen en universiteiten daarom om hulp, zegt een woordvoerder. '25 procent van de reizigerskilometers komt van studenten. Als die iets meer worden gespreid, ga je het snel merken.'

Liefst ziet de NS dat er bij de start van het nieuwe collegejaar in september al onderwijsinstellingen zijn die hun colleges later laten beginnen en eindigen. Van Boxtel voerde tot nu toe gesprekken met de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht, de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit Leiden.

Die instellingen staan niet onwelwillend tegenover het plan van de NS. Maar ze laten zich niet zomaar uit de spits jagen. Ze voelen zich niet verantwoordelijk voor het oplossen van de problemen van de NS, aldus de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). De onderwijskwaliteit moet volgens de vereniging voorop blijven staan. 'Maar als de onderwijsbelangen van de universiteiten samenvallen met de belangen van de NS, zijn er kansen.'

Drukte op Utrecht Centraal. Beeld anp
Drukte op Utrecht Centraal.Beeld anp

Logistiek probleem

Zelfs als de onderwijskwaliteit gegarandeerd is, levert de verschuiving van de collegetijden voor sommige instellingen een logistiek probleem op. 'We hebben veel studenten en al onze studies hebben minstens vijftien contacturen per week, zodat onze faciliteiten altijd drukbezet zijn. Daardoor hebben we weinig manoeuvreerruimte', aldus een woordvoerder van de Radboud Universiteit.

Dat een aanpassing van de collegetijden niet onmogelijk is, laten de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zien. De instellingen werken met verruimde collegetijden. Op de Hogeschool duren de reguliere lessen tot zeven uur 's avonds. De gesprekken met Van Boxtel hadden geen invloed op de flexibilisering van de Utrechtse lestijden. Die is namelijk al een paar jaar aan de gang, als onderdeel van de verplaatsing van alle onderwijsactiviteiten naar de Uithof.

De Utrechtse studenten zijn niet blij met het feit dat zij nu een deel van hun avond aan werkcolleges en lezingen moeten besteden. De studentenunie Vidius is bang dat studenten door de avondcolleges geen tijd meer hebben voor bijbaantjes. Die hebben ze vanwege de invoering van het leenstelsel juist hard nodig.

Rotterdam Centraal. Beeld anp
Rotterdam Centraal.Beeld anp

Gesprek

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) is het met die kritiek eens. Een woordvoerder noemt het verder vooral kwalijk dat de bestuurders van de onderwijsinstellingen en de NS niet in gesprek gaan met de studenten. 'Straks wordt voor ze bepaald dat ze op een ander moment moeten reizen en dat willen ze niet. Als er meer universiteiten avondcolleges invoeren terwijl de studenten dat niet willen, zullen we zeker actie ondernemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden