Strop voor pensioen: burger leeft veel langer

Pensioenfondsen lopen een nieuwe financiële tegenvaller op, nu uit de laatste cijfers blijkt dat Nederlanders in de toekomst veel langer blijven leven.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

‘Dit komt voor pensioenfondsen op het slechtst denkbare moment’, zegt Richard Meijer, actuaris bij pensioenadviesbureau Watson Wyatt. De pensioensector heeft het afgelopen jaar al zwaar geleden onder de kredietcrisis en was zich net enigszins aan het herstellen. ‘Pensioenfondsen hadden niet gerekend op een plotselinge stijging van de levensverwachting’, aldus Meijer.

1,5 jaar langer

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat gepensioneerden in 2050 gemiddeld 1,5 jaar langer leven dan voorheen was voorzien. De prognose is dat mannen dan gemiddeld 83,2 jaar worden en vrouwen 85,5 jaar.

Pensioenfondsen moeten daardoor in de toekomst 24 miljard euro meer aan de gepensioneerden uitkeren, rekent Arnold Jager, actuaris bij pensioenadviesbureau Hewitt voor. De meeste pensioenfondsen en verzekeraars baseren hun berekeningen tot nog toe op oude cijfers uit begin 2007.

Verplicht

Pensioenfondsen zijn verplicht de nieuwe sterftecijfers mee te nemen in hun berekeningen. Volgens Jager zullen pensioenfondsen daardoor onder de minimum dekkingsgraad van 105 procent zakken. Onder die grens mogen ze van toezichthouder De Nederlandsche Bank niet indexeren. De langere levensduur zal gemiddeld 4 procentpunt van de buffers afhalen.

De meeste pensioenfondsen hebben dit jaar de lange levensduur nog niet meegenomen in hun berekeningen. Zij wachten op de uitkomst van een analyse van de gestegen levensverwachting. Die cijfers maakt het Actuarieel Genootschap begin volgend jaar bekend. Dan zullen fondsen hun dekkingsgraad moeten verlagen. Dat kan ertoe leiden dat ze dan moeten afzien van indexatie.

Met pensioen (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld Marcel van den Bergh
Met pensioen (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)Beeld Marcel van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden