Strop dreigt door Megabanenmarkt

De Megabanenmarkt kan een forse strop worden voor de gemeente Amsterdam. De gemeente houdt er rekening mee dat ze een deel van de beloofde ESF-subsidie - ruim 36 miljoen euro, de helft van de totale kosten - niet krijgt....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

De Megabanenmarkt, die eind september sloot, moest de slecht functionerende Amsterdamse sociale dienst uit het slop trekken door van tienduizend uitkeringstrekkers werkzoekenden te maken. Dat werden er 4100, waarvan dertienhonderd via de markt een baan vonden. De markt kostte minstens 70 miljoen euro; de helft daarvan zou moeten komen uit subsidies van het Europees Sociaal Fonds.

Na een eerdere afwijzing zei de Amsterdamse wethouder van sociale zaken Oudkerk eind september dat het geld 'binnen' zou zijn. Maar de strenge eisen van het ESF maken het onzeker of de gemeente Amsterdam daaraan op tijd kan voldoen. Werkzoekenden moeten acht keer hun handtekening zetten voordat hun dossier kan worden gedeclareerd, en dat doen zij lang niet altijd.

Het ESF stelt bovendien als voorwaarde dat er bij derden onderzoeken moeten plaatsvinden om te toetsen of de uitgaven daadwerkelijk zijn gedaan. Een mogelijke drempel voor de subsidieverlening is ook dat de te declareren kosten niet ouder mogen zijn dan twaalf maanden. De banenmarkt begon al in november vorig jaar en bij het agentschap van het ESF bij het ministerie van Sociale Zaken is nog geen enkele declaratie binnen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn bij de sociale dienst twintig medewerkers fulltime bezig het papierwerk in goede banen te leiden. Voor hoe lang nog weet hij niet. 'De bijkomende kosten van die administratieve handelingen zijn op jaarbasis zo'n drie miljoen euro.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden