Stroopstoker held van Limburg

Eckelrade Toen hij jong was, zegt Mart Vandewall (66), was stroop stoken van fruit heel gewoon. Elk dorp in Zuid-Limburg had zijn eigen stroopstokers, soms wel een paar handenvol....

Stroopstoker Mart Vandewall is Held van de Smaak 2010. De prijs werd vrijdag aan hem uitgereikt in Den Bosch tijdens de opening van de landelijke Week van de Smaak. Het thema van de week is dit jaar fruit. Elke provincie had via voorverkiezingen zijn eigen held genomineerd. Onder de genomineerden waren fruittelers, sap- en jammakers.

Mart Vandewall is de Limburgse held. In de oude vakwerkschuur achter zijn huis in Eckelrade staan twee glimmende koperen ketels waar 800 kilo fruit in kan. Het fruit wordt in de achterste ketel voorgekookt.

‘De peren gaan onderop. Appels bakken snel aan.’ Dan wordt het sap eruit geperst met een houten pers. Dat wordt vervolgens ingekookt tot stroop.

Als het sap begint in te dikken is het zaak ervoor te zorgen dat de stroop niet aanbrandt. ‘Je moet bijna in de ketel kruipen. Zelf een beetje stroop worden.’ Het duurt drie uur voordat het sap is ingekookt tot stroop. Vroeger werd het nog langer gekookt. ‘Maar dan kook je alle aroma’s weg’, heeft Mart ontdekt.

De kunst is te zorgen voor een goede samenstelling. In elke pot stroop kunnen wel vijf soorten appels en peren zitten. Mart gebruikt voor zijn stroop het liefst fruit uit zijn oude hoogstamboomgaard, waar rassen staan die je allang niet meer vindt in de supermarkt. ‘Dat heeft meer body.’

Stroop stoken is een vak dat altijd van vader op zoon werd doorgegeven. Maar de keten is verbroken. Alle ambachtelijke stroopstokers zijn na de oorlog verdrongen door stroopfabrieken. Mart is in de leer geweest bij een Belgische stroopstoker. Zijn zoon, die het bedrijf wil voortzetten, heeft het weer van hem geleerd.

In Limburg smeren ze overal stroop op. Op de pannenkoek, op spek, op kaas. Mart eet zijn stroop het liefst op een sneetje witbrood met boter. ‘Een gebakje.’ Een goede pot stroop kun je trouwens jaren bewaren. ‘Goede stroop rijpt na in de pot. Net als goede wijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden