Stroomvoorziening is warmte weer te boven

Netbeheerder Tennet heeft voor vrijdag code groen afgekondigd. Er is voldoende regel- en reservevermogen voor een veilige stroomvoorziening. De norm daarvoor ligt op 1400 megawatt., het equivalent van twee kolencentrales....

Van onze verslaggever

Begin deze week was de hoeveelheid reserve vanwege koelwatertekort gedaald tot onder de kritische grens van 700 megawatt, voor Tennet aanleiding code rood af te kondigen. De temperatuur van het oppervlaktewater was te hoog geworden, tot meer dan 28 graden Celsius. Dat is te warm om elektriciteitsturbines goed mee te kunnen koelen.

De afgelopen dagen is de temperatuur van het oppervlaktewater gedaald. Die is nu in de buurt van de 23 graden Celsius. Het KNMI voorspelt voor de komende tien dagen slechts een lichte stijging van ongeveer één graad.

Inmiddels is de lage waterstand in de rivieren de belemmerende factor voor stroomproductie. Het waterpeil bij Lobith in de Rijn bereikte begin deze week een historisch dieptepunt van 7.15 meter boven NAP.

Centrales aan het binnenwater, aan de Rijn, Maas en Waal, kunnen vanwege die lage waterstand onvoldoende koelwater innemen. Ze kunnen daardoor maar beperkt stroom produceren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden