Stroomverbruik daalt vooral door industrie

Sterkste daling sinds begin recessie...

Van onze verslaggever Michael Persson

amsterdam Het stroomverbruik in Nederland blijft dalen. Dat komt vooral doordat de industrie op een lager pitje draait. Volgens cijfers van hoogspanningsnetbeheerder Tennet was de vraag naar elektriciteit in juni op jaarbasis 5,2 procent lager dan vorig jaar.

Het is de sterkste daling sinds het begin van de recessie. De vraag naar elektriciteit zat op zijn top in september 2008, en daalt sindsdien. Vanaf februari dit jaar is de vraag ook lager dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het nieuwste cijfer duidt erop dat de bodem van de recessie nog niet is bereikt. Volgens economen is het stroomverbruik zeer sterk verbonden met de economische groei.

In mei constateerde het Internationale Energie Agentschap al dat het elektriciteitsverbruik in 2009 voor het eerst sinds 1945 zal dalen. Het Parijse bureau schatte toen een krimp van 3,5 procent. In de OESO-landen zou het 5 procent worden.

Daar zit Nederland nu dus iets onder. Een afvlakking van de daling is nog niet zichtbaar. ‘Het is hard omlaag gegaan’, zegt hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). ‘Dat zegt veel over de economie.’

De elektriciteitsconsumptie is, meer dan olie, een belangrijke maat voor industriële activiteit. De verkoop van olie is sinds de Tweede Wereldoorlog al een paar keer gedaald, omdat olie gevoeliger is voor het sentiment onder consumenten.

Volgens Vergeer is de industriële productie, verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van het totale Nederlandse verbruik, in het eerste kwartaal met 14 procent gekrompen. Die daling komt vooral op het conto van grote bedrijven in de metaalsector en chemische industrie.

In de huishoudens, goed voor ongeveer eenvijfde van de stroomconsumptie, ziet Vergeer nog geen forse veranderingen. ‘Onze apparaten zijn wel steeds zuiniger, maar we hebben er steeds meer.’

Ook het stroomverbruik van landbouw en de dienstensector zou weinig zijn veranderd.

Tennet zelf geeft geen verklaring voor de cijfers. Een woordvoerder van energiebedrijf Essent, dat donderdag zijn jaarcijfers presenteerde, bevestigt de lezing van Vergeer, dat het vooral de industrie is die minder draait.

Volgens Essent bleven de energiecentrales echter gewoon doordraaien. Het overschot aan stroom wordt geëxporteerd naar het buitenland, waar er kennelijk nog wel vraag naar is.

Omdat de bedrijven daar eveneens minder stroom nodig hebben, moet dat betekenen dat in het buitenland wél centrales worden afgeschakeld, veronderstelt energie-expert Arnoud van der Slot van consultancybureau Roland Berger. ‘Nederland heeft dankzij zijn gascentrales een wat flexibeler stroomproductie, waar kennelijk nog behoefte aan is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden