Stroomuitval door gedeeltelijke zonsverduistering

Energiebedrijven in West-Europa worden binnenkort voor het eerst geconfronteerd met een tijdelijke stroomuitval vanwege een gedeeltelijke zonsverduistering. In wolkeloze omstandigheden wordt op vrijdagochtend 20 maart om 09.30 uur de stroomleverantie van miljoenen zonnepanelen twee uur en 14 minuten (deels) onderbroken.

Jeroen Trommelen
De gedeeltelijke zonsverduistering op 29 april, 2014. Beeld ANP
De gedeeltelijke zonsverduistering op 29 april, 2014.Beeld ANP

Om de gevolgen van het plotseling wegvallen op te vangen, moeten extra productieafspraken gemaakt met eigenaren van gas- of kolencentrales.

Over heel Noordwest Europa kan tijdelijk 34 duizend Megawatt stroomcapaciteit verloren gaan, vergelijkbaar met drie keer het gemiddeld Nederland elektriciteitsgebruik. In Nederland valt, als het niet bewolkt is, ongeveer 500 megawatt weg. Dat komt overeen met de capaciteit van één klassieke energiecentrale.

Vorig jaar was 20 maart een uiterst zonnige voorjaarsdag waarop in Duistland het dagrecord voor de productie van zonnestroom werd gebroken. Omdat het geen volledige zonsverduistering is, en omdat in de ochtenduren de zon nog opkomt, valt in dat land niet de volledige capaciteit van bijna 40 duizend Megawatt weg, maar slechts een geschatte 17 duizend Megawatt.

Extra capaciteit

De laatste volledige zonsverduistering in Europa was in 1999, toen zonnepanelen niet of nauwelijks bijdroegen aan de stroomcapaciteit. Latere gedeeltelijke zonsverduisteringen waren te zwak om effect te hebben op de stroomvoorziening. 'Het is een unieke situatie; we hebben geen voorbeeld om mee te vergelijken', zegt de Tennet-woordvoerder.

Netbeheerder Tennet heeft een opdracht uitgeschreven aan energiebedrijven om de extra benodigde capaciteit voor 20 maart in te kopen. Dat is nodig omdat de eclips over het hele continent op vrijwel hetzelfde moment tot uitval kan leiden. In normale omstandigheden schijnt meestal wel ergens de zon en komt een complete uitval van zonne-energie niet voor.

In Duitsland en Nederland is sprake van overcapaciteit aan kolen- en gascentrales; deels vanwege de opkomst van duurzame energie maar ook omdat de stroomleveranciers gegokt hebben op meer economische groei dan zich heeft voorgedaan. De extra capaciteit die Tennet voor Nederland inkoopt, moet ook in Nederland zelf worden geproduceerd, zegt de woordvoerder. Omdat gascentrales flexibeler kunnen worden bijgeschakeld dan kolencentrales, komt de extra stroom waarschijnlijk daar vandaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden