Stroomtarief omlaag door bezuinigingen electriciteitssector

De elektriciteitstarieven gaan over drieëneenhalf jaar omlaag. Dat verwacht A. Hermans, plaatsvervangend directeur Elektriciteit op het ministerie van Economische Zaken....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De grootscheepse herstrurering van de stroomproducenten vloeit voort uit de invoering van marktwerking in de sector. Omdat de bedrijven hun klanten in die situatie van de concurrentie moeten zien af te snoepen, zullen zij de tarieven aantrekkelijk laag willen houden.

Bij de vier regionale stroomproducenten werken nu ongeveer zesduizend mensen. Het adviesbureau McKinsey heeft echter berekend dat de bedrijven veel te ruim in hun jas zitten en dat er zeker twee miljard gulden bespaard kan worden. De minister zal er nu op toezien dat de besparingen zich vertalen in lagere stroomtarieven.

Volgende maand behandelt de Tweede Kamer de nieuwe elektriciteitswet die op 1 januari 1999 in moet gaan. Deze wet voorziet in vrijheid bij de keuze van de stroomleverancier. In eerste instantie zal maar een klein deel van alle afnemers kunnen kiezen bij wie ze hun elektriciteit kopen. Alleen de allergrootste bedrijven kunnen al in 1999 kiezen. Pas over tien jaar krijgen ook consumenten die vrijheid.

Om te voorkomen dat de energiebedrijven de tarieven van de consumenten nog voordat die kunnen kiezen onnodig hoog vaststellen, zal de minister in die overgangsperiode de stroomprijzen vaststellen. Consumentenorganisaties hebben vaak de vrees uitgesproken dat de stroomberijven hun concurrentiepositie op het 'vrije' deel van de markt zouden willen verbeteren over de ruggen van de 'gebonden' afnemers. Zij zouden hun grote, industriële afnemers met lage tarieven kunnen paaien.

Om hun winst op peil te houden, zouden de stroombedrijven de tarieven voor de consument, die niet naar een goedkoperen concurrent kan gaan, onnodig hoog houden. De minister zal daar echter voor waken. 'Wij zullen ervoor zorgen dat de beschermde afnemer geen nadeel heeft van de concurrentie', aldus Hermans.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden