Nieuws

Stroomslurper Amazon koopt halve opbrengst van nieuw windpark van Shell en Eneco

’s Werelds grootste e-tailer Amazon koopt ongeveer de helft op van de productie van een nog te bouwen windpark voor de kust van Egmond, dat in handen komt van Crosswind, een samenwerkingsverband tussen stroomproducent Eneco en Shell.

Redactie
Windturbines in het offshore windpark Egmond aan Zee, het eerste grote windpark dat in de Noordzee voor de Nederlandse kust is gebouwd. Beeld anp
Windturbines in het offshore windpark Egmond aan Zee, het eerste grote windpark dat in de Noordzee voor de Nederlandse kust is gebouwd.Beeld anp

In het enorme park van 125 vierkante kilometer oppervlakte komen in totaal 69 windturbines te staan. Daarvan zullen er vanaf 2024 ongeveer 35 draaien voor Amazon, dat daarmee jaarlijks ongeveer 1,7 terawattuur aan groene stroom oogst - vergelijkbaar met het stroomverbruik van een half miljoen Nederlandse huishoudens.

Eneco levert 130 megawatt vermogen, de rest komt van het Shell-deel van het windveld.

Hoewel Amazon geen grote operationele activiteiten heeft in Nederland, wil het zijn distributiecentra en serverparken in 2025 volledig op groene energie hebben draaien. Daartoe koopt het op meerdere locaties ter wereld duurzame elektriciteit op.

De opgewerkte groene stroom telt wel mee voor de Nederlandse klimaatdoelstellingen, aldus een woordvoerder van Eneco, ondanks het feit dat Amazon een van oorsprong Amerikaans concern is, en het de stroom zelf niet in Nederland verbruikt. Amazon zelf was maandag niet bereikbaar voor een toelichting.

De webwinkel en internetdienst heeft naar eigen zeggen nu 187 wind- en zonneparken die duurzame elektriciteit leveren. Ook heeft het de daken van zijn distributiecentra belegd met zonnepanelen. In totaal levert dat nu ongeveer 20 terawattuur op.

Dat Eneco en Shell nu al contracten afsluiten voor de windparken die ze bouwen, gebeurt om in de toekomst verzekerd te zijn van inkomsten. Het verdienmodel voor stroom van zee is vorig jaar verslechterd: de enorme toevloed van windparken heeft nog niet geleid tot meer vraag naar stroom door de industrie. Hierdoor komt de stroomprijs meer en meer onder druk te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden