Stroomruil met Noorwegen
Nederland en Noorwegen kunnen sinds dinsdag elkaars overschotten aan elektriciteit gebruiken. Dankzij een 580 kilometer lange onderzeese stroomkabel kan Nederland nu rechtstreeks elektriciteit uit het Scandinavische land importeren en – in het geval van een stroomoverschot hier – exporteren....
De consument zal profiteren van de kabel doordat deze een stabiliserende werking heeft op de stroomprijzen, zegt Tennet, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet. Ook zal de elektriciteitsprijs uiteindelijk licht dalen, maar dat zal niet meer dan enkele tienden van procenten zijn.
Nederland en Noorwegen zijn communicerende vaten wat betreft stroomverbruik. In Nederland is de vraag naar elektriciteit ’s nachts relatief laag, terwijl dit in Noorwegen in de winter hoog is. Bijna alle Noorse woningen worden elektrisch verwarmd en in de wintermaanden kan daarvoor nu goedkope Nederlandse nachtstroom worden gebruikt.
Doordat Noren hun huizen verwarmen met elektriciteit, is het verbruik er torenhoog: 4,6 miljoen Noren verbruiken net zoveel elektriciteit als de totale Nederlandse bevolking van 16 miljoen.
In Nederland is met name overdag sprake van een piek in de vraag naar elektriciteit. De NorNed-kabel kan die helpen afvlakken. De kabel heeft een capaciteit van 700 megawatt, wat vergelijkbaar is met een gemiddelde energiecentrale.
Met de kabel kan worden geprofiteerd van prijsverschillen op beide stroommarkten. In Noorwegen, waar 99 procent van de elektriciteit wordt opgewekt met waterkracht, liggen de prijzen momenteel laag doordat door overvloedige regenval en smeltwater de waterbekkens overvol zijn.
Nu de energievraag in het land gering is vanwege het invallen van de lente, wordt maar een deel van de capaciteit benut. Maandag kostte een megawattuur Noorse stroom slechts 13 euro, tegen 90 euro in Nederland. Door dit enorme prijsverschil werd dinsdag de capaciteit van de kabel volledig benut voor de import van goedkope Noorse stroom.
Daarmee leverde de nieuwe verbinding op de eerste dag al 800 duizend euro op. Bij een geschatte dagelijkse opbrengst van 200 duizend euro per dag, verdient de 600 miljoen kostende kabel zich in vijftien jaar terug, aldus Tennet. De netbeheerder is samen met zijn Noorse evenknie Statnett eigenaar van de kabel.
De ‘winst’ die op de Norned-kabel wordt geboekt, wordt gedeeld tussen beide eigenaars. Die stoppen het geld in een fonds voor de verdere ontwikkeling van kabelverbindingen tussen Europese landen. Er wordt al gewerkt aan een vergelijkbare verbinding met Groot-Brittannië. Betere interconnectiviteit moet leiden tot stabielere stroomprijzen en een grotere leveringszekerheid.