Stroomrekening tien euro per jaar omlaag

Dankzij betere afspraken over de invoer van stroom uit het buitenland gaan we minder betalen voor stroom. Voor huishoudens scheelt het een tientje, voor bedrijven tot 5 miljoen euro.

Beeld AFP

Huishoudens besparen vanaf dit jaar gemiddeld 10 euro per jaar op hun stroomrekening dankzij betere afspraken over de invoer van stroom uit het buitenland. Grote stroomgebruikers in het bedrijfsleven, zoals staalfabrieken, kunnen daardoor tot 5 miljoen euro per jaar goedkoper uit zijn.

Dat blijkt uit berekeningen van netbeheerder Tennet en toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder gaf donderdag groen licht voor een plan van de netbeheerders in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland om de grensovergangen van hun hoogspanningsnetten efficiënter te gaan gebruiken.

Grootverbruikers

Voor Nederland betekent het onder meer dat grotere hoeveelheden duurzame, vaak goedkope Duitse stroom uit zon en wind kunnen worden geïmporteerd. Niet omdat de capaciteit van de kabels wordt vergroot, maar omdat de afspraken veranderen over hoe de beschikbare ruimte wordt toebedeeld. Transacties met 'het hoogste sociaal- economische effect' gaan voortaan voor, aldus Tennet.

Omdat het systeem alleen werkt bij een nauwe samenwerking van Europese netbeheerders die gegevens over regionale vraag en aanbod gaan uitwisselen, moeten de markttoezichthouders er toestemming voor geven. De nieuwe afspraken worden al op 21 mei dit jaar van kracht, waarbij de landen een voorschot nemen op Europese wetgeving die waarschijnlijk pas in 2017 wordt ingevoerd.

Opbouw Stroomprijs. Beeld De Volkskrant. Bron: Essent, Tennet.

Volgens Tennet kan de gemiddelde basisprijs per megawattuur (MWh) stroom met bijna 6 procent omlaag. Op grond van de oude afspraken was de basisprijs vorig jaar 41,08 euro per MWh terwijl hij volgens de nieuwe regels zou uitkomen op 38,71 euro.

Tijdens een rekentest vorig jaar kwam de besparing voor heel Nederland in een gemiddelde week in februari uit op 2,83 miljoen euro, zegt de woordvoerder van de netbeheerder. Jaarlijks levert het nieuwe systeem volgens hem ongeveer 147 miljoen euro op.

Over alle Nederlanders verdeeld zou dat neerkomen op 8,65 euro per inwoner. Maar het grootste deel komt terecht bij grootverbruikers van stroom in het bedrijfsleven. Met een geschatte 10 euro per Nederlands huishouden profiteren consumenten wel behoorlijk mee.

Lucratieve zaak

Nederland profiteert relatief beter dan andere landen van de afspraken omdat ons hoogspanningsnet het best verbonden is met dat van andere landen. Bovendien wordt de grensoverschrijdende capaciteit van de netten de komende jaren met nog eens 40 procent uitgebreid.

Omdat de vraag naar goedkope (Duitse) stroom groot is, is het exploiteren van de schaarse grensovergangen tot dusver een lucratieve zaak. In 2014 incasseerde Tennet 165 miljoen euro op de veiling van deze capaciteit. Ook in de jaren ervoor werd daarmee veel geld geïnd. Vorig jaar had zich daardoor een bedrag van 664 miljoen euro opgehoopt op de rekening van de netbeheerder, zegt toezichthouder ACM.

Dat geld mag het bedrijf niet zelf houden. Het is een tegoed van bedrijven en consumenten die het indirect hebben opgebracht via hun elektriciteitsrekening. De netbeheerder moet het ofwel teruggeven via een verlaging van tarieven, of ermee investeren in projecten die grenscapaciteitsproblemen opheffen. Volgens Tennet is dat inmiddels allemaal gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.