Stroomproducenten na lang onderhandelen samen in megafusie

De vier regionale stroomproducenten EPZ, EZH, EPON en UNA gaan volgend jaar samen. Daartoe hebben hun aandeelhouders zaterdag besloten. Door de fusie, waar meer dan een jaar over is onderhandeld, ontstaat een bedrijf met ruim vijfduizend werknemers, een omzet van 7 miljard gulden en een balanstotaal van 14 miljard....

ESTHER HANSEN-LOVE

Van onze verslaggeefster

DE BILT

Hoe het nieuwe bedrijf gaat heten wordt pas in januari besloten. Vooralsnog noemen de vier zich het Grootschalig Productiebedrijf (GPB). Ook de samenstelling van de raad van commissarissen is nog open. Feit is dat dit toezichthoudend orgaan zal bestaan uit elf personen, waarvan vijf afkomstig van de huidige vier bedrijven. De eerste taak van de raad van commissarissen zal zijn een directie te benoemen en de locatie van het hoofkantoor te kiezen.

Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe bedrijf op 1 april 1998 een feit. De vier groepen aandeelhouders van de huidige stroomproducenten - provincies, gemeenten en energiedistributiebedrijven - krijgen elk een kwart van de aandelen. Omdat de waarde van de vier bedrijven niet gelijk is, zullen sommige groepen aandeelhouders andere moeten compenseren. Over de omvang van die compensatie, en om welke bedrijven het gaat, wilden partijen niets kwijt.

Minister Wijers van Economische Zaken wilde dat de vier zouden fuseren omdat zij afzonderlijk te klein zouden zijn om de concurrentie op de Europese markt aan te kunnen. Vergeleken bij de Franse stroomgigant EDF - met een omzet van zo'n honderd miljard gulden - is het GPB toch nog wel erg klein.

De gesprekken over fusie zaten lang vast. In het oorspronkelijke plan zouden alleen energiedistributiebedrijven eigenaar van het GPB kunnen worden. De aandeelhouders van de UNA, de provincies Utrecht en Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Utrecht, wilden hun aandelen niet verkopen aan de distributiebedrijven in de regio, ENW en REMU. Nu is besloten dat zij nog enige tijd eigenaar mogen blijven. Op termijn zullen zij hun aandelen aan de distributiebedrijven in de regio overdoen.

De fusie zal leiden tot een aanzienlijke verbetering van de efficiency. Naar verwachting zal het GPB over drie jaar 200 tot 300 miljoen gulden per jaar goedkoper werken dan de vier bedrijven nu. Dat zal echter zo'n 1500 van de 5300 banen kosten. Tot 2002 zullen er geen gedwongen ontslagen vallen.

Om de kosten te drukken zal het GPB ook een deel van de verouderde en deels overtollige productiecapaciteit sluiten. De bezuinigingen zullen zich niet vertalen in een hogere winst. Die zal door de concurrentie mogelijk zelfs dalen tot tussen de 100 en 200 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden