Stroombedrijf Nuon op buitenlands avontuur

Energiebedrijf Nuon is van plan een grote elektriciteitscentrale te bouwen in Duitsland. Mag dat?..

Xander van Uffelen

Waarom bouwt Nuon centrales in Duitsland?

Nuon is al enige jaren actief op de Duitse energiemarkt. Het op een na grootste Nederlandse energiebedrijf verkoopt onder meer stroom aan consumenten in Berlijn en grote zakelijke afnemers in heel Duitsland. Om geld te verdienen met stroomverkoop is het handig een centrale te hebben om de elektriciteit op te wekken. Export van stroom uit Nederland is echter nagenoeg onmogelijk en inkoop bij concurrenten is een dure grap. Vandaar dat Nuon in Frankfurt am Main voor enkele honderden miljoenen euro een centrale van 400 megawatt (goed voor 600 duizend huishoudens) wil neerzetten. Een definitieve investeringsbeslissing neemt het bedrijf overigens pas begin 2008.

Zijn meer energiebedrijven actief over de grens?

Jazeker. Nuon haalt in België en Duitsland 10 procent van zijn omzet. Essent, het grootste energiebedrijf van Nederland, heeft al zeven middelgrote stroomcentrales in Duitsland in bezit. En vorige week nog maakte het Zeeuwse Delta bekend in België een afvalcentrale te bouwen.

Mogen Nederlandse energiebedrijven in het buitenland investeren?

Dat is de vraag. Buitenlandse activiteiten zijn niet bij wet verboden, maar de overheid dreigt in te grijpen als over de grens te grote financiële risico’s worden gelopen. Buitenlandse avonturen kunnen een reden zijn energiebedrijven op te knippen, zo besloot de Eerste Kamer onlangs. De regering wilde energiebedrijven opsplitsen in een commercieel bedrijf en een publiek netwerkbedrijf. Dit voorstel werd uiteindelijk afgeschoten. Wel werd afgesproken dat energiebedrijven alsnog konden worden opgesplitst als ze te veel risico zouden lopen. Uitgangspunt is dat het netwerk van stroomdraden en gasleidingen geen schade ondervindt van de aankopen.

Waarom zijn politici bang voor buitenlandse avonturen?

De misser van KPN bij de aankoop van het Duitse mobiele belbedrijf E-plus dient als schrikbeeld. Het telecombedrijf ging in de internetrage bijna ten onder door deze overname. Alleen met een miljardeninjectie van het Rijk bleef KPN, diens werknemers en klanten veel ellende bespaard. In de politiek bestaat de vrees dat bedrijven als Nuon en Essent evenzeer geld verbrassen over de landsgrenzen, waarna Nederlandse klanten het gelach moeten betalen.

Loopt Nuon nu het risico opgeknipt te worden?

Dat is onduidelijk. Niemand weet nog welke investeringen wel geoorloofd zijn en welke niet. De bewijslast ligt echter in eerste instantie bij het bedrijfsleven, stelt het ministerie van Economische Zaken. Nuon moet dus maar duidelijk maken dat zijn nieuwe centrale in Duitsland geen financiële nadelen gaat opleveren voor de Nederlandse klanten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden