Stroom duurder door veel minder reservecapaciteit

De stroomtarieven zullen stijgen als de consument ook in de toekomst zeker wil zijn van stroom. 'Kwaliteit heeft zijn prijs, daar moet je reëel in zijn', waarschuwde minister Brinkhorst van Economische Zaken woensdag....

De minister vreest een structureel tekort aan stroom vanaf 2007. Volgens Brinkhorst is er echter tijd genoeg om de stroomvoorziening op peil te krijgen, namelijk door het geven van nog meer marktprikkels.

Hoeveel de stroomtarieven zullen moeten stijgen de komende jaren, kan Brinkhorst niet aangeven. Dat wordt bepaald op de stroommarkt, die meer en meer een vrije markt wordt. De liberalisering heeft gezorgd voor lagere prijzen (20 procent lager volgens Brinkhorst), maar ook voor het afnemen van de reservecapaciteit van het Nederlandse stroomnet. Nu bedraagt de overcapaciteit nog 23 procent, aldus de minister. Inclusief importmogelijkheden is de restcapaciteit zelfs 40 procent. Volgens toezichthouder DTe is deze capaciteit vanaf 2007 echter niet meer beschikbaar, door een combinatie van stijgende vraag en dalend aanbod. Stroombedrijven zullen moeten investeren in nieuwe capaciteit.

Het ministerie van Economische Zaken wil daarom een nieuwe markt creëren: een voor 'betrouwbaarheidscontracten'. Die markt moet het voor energiebedrijven interessant maken om overcapaciteit achter de hand te houden. Zo'n betrouwbaarheidscontract geeft de koper het recht om stroom af te nemen tegen een vooraf afgesproken prijs, ook als de marktprijs veel hoger ligt door schaarste en storingen.

Brinkhorst neemt zich voor de consument te beschermen omdat hij 'altijd structureel de zwakste partij is' in de stroommarkt. Brinkhorst wil dat er bij gebrek aan stroom, zoals afgelopen zomer dreigde door de hitte, draaiboeken klaarliggen wie er wel en geen stroom krijgt. Hij wil het afschakelen van verbruikers niet aan de techniek overlaten.

De minister voelt er weinig voor om bij schaarste export aan het buitenland te annuleren. In elk geval wil Brinkhorst dat er duidelijke internationale afspraken komen over noodsituaties.

De minister kondigde eerder al aan te bezien of schade aan het milieu door hoge watertemperaturen te voorkomen is, door de lokatie van centrales te veranderen of meer koeltorens per centrale te bouwen. De afhankelijkheid van oppervlaktewater moet minder worden, aldus de minister.

Ook kijkt het ministerie naar prikkels voor afnemers om bij schaarste hun stroomverbruik te beperken of beter te spreiden in de tijd. De stroombeurs APX heeft hier volgens Brinkhorst een goede functie gehad door de enorme stijging van de stroomtarieven deze zomer, die veel bedrijven noopten tot het varlagen van hun stroomconsumptie en anderen tot het verkopen van restcapaciteit. Overigens constateert DTe dat het gebruik van de stroombeurs daalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden