Strijd tussen 'schijnzelfstandigen' en PostNL woedt voort

De rechter doet vrijdag uitspraak in de eerste van twintig zaken waarin een pakketbezorger van PostNL een vaste baan eist. De strijd over 'schijnzelfstandigen' belooft een taaie te worden.

Een distributiecentrum van PostNL in Waddinxveen Beeld anp

PostNL is voorlopig niet af van de discussie rond schijnzelfstandigen die als pakketbezorgers werken. Er lopen inmiddels ruim twintig rechtszaken tegen het voormalige staatsbedrijf waarin pakketbezorgers een vaste baan eisen.

Vrijdag wordt in Haarlem de eerste uitspraak verwacht. Hoe de uitspraak ook uitpakt, de verliezende partij gaat in hoger beroep, verwachten betrokkenen en deskundigen.

De belangen zijn zo groot dat de partijen zich niet bij de eerste uitspraken zullen neerleggen, zegt bijvoorbeeld Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Ook advocaat Diederik van Tellingen verwacht dat de uitspraken van de kantonrechters een vervolg krijgen. Van Tellingen voert verspreid over het land iets meer dan twintig rechtszaken namens zzp'ers die een vaste aanstelling willen. 'Ze moeten aan zoveel voorwaarden van PostNL voldoen, dat ze geen ondernemer zijn, maar wel recht hebben op een arbeidsovereenkomst.' De zzp'ers worden gesteund door belangenvereniging SubcoPartners.

Het was praktisch geweest om de zzp'ers één rechtszaak te laten voeren, erkent Van Tellingen. 'Maar mijn cliënten voelen daar niets voor. Bovendien gaat het om een principiële zaak, en dan is het goed als er een paar rechters naar kijken.'

Advocaat Diederik van Tellingen van de pakketbezorgers en bezorger Ekrem Can tijdens het begin van de rechtzaak die pakketbezorgers tegen PostNL hebben aangespannen Beeld anp

PostNL bestrijdt dat deze zzp'ers recht zouden hebben een vaste baan. Het pakjesbedrijf wil met het merendeel van deze groep ondernemers niet verder omdat ze zich 'op de depots ongewenst hebben gedragen tegenover collega's', stelt een woordvoerder van PostNL. Bij een klein deel van de rechtszaken speelt volgens hem ook dat de zzp'ers er niet in slagen benodigde cursussen af te ronden. Vanaf 1 januari moeten de pakketbezorgers bij PostNL een vergunning voor zwaardere belading hebben omdat de pakkettenmarkt blijft groeien en er ook steeds zwaardere pakketten worden bezorgd.

PostNL ligt al lang onder vuur als het gaat om de pakketbezorgers. De ruim elfhonderd zzp'ers die pakjes rondbrengen voor PostNL zijn het symbool geworden van de schijnzelfstandige die afhankelijk is van één opdrachtgever en weinig verdient. Deze zomer kwam PostNL tegemoet aan de kritiek met 'het duurzame bezorgmodel'. Pakjesbezorgers kunnen in vaste dienst komen of doorgaan als ondernemer tegen een vergoeding die 10 procent hoger wordt. Iets meer dan honderd zzp'ers hebben aangegeven dat ze verder willen als werknemer. Een aantal zzp'ers heeft van PostNL drie maanden extra de tijd gekregen om de laatste modules te halen om alsnog de vergunning te kunnen aanvragen.

Gerrit Mastenbroek (rechts), Algemeen Directeur PostNL Pakketten & Logistiek Benelux in een sorteer- en distributiecentrum van PostNL Beeld anp

De eerste uitspraak van een van de zzp'ers tegen PostNL, bij de rechtbank in Haarlem, werd met een week uitgesteld omdat de kantonrechters eerst wilden overleggen over het golfje aan rechtszaken waarover ze zich moeten uitspreken, zegt kantonrechter Monetta Ulrici, woordvoerster namens haar collega's. Dat betekent volgens haar niet dat er voor alle zaken één gelijke uitspraak komt. 'Elke kantonrechter maakt zijn eigen afwegingen. Bovendien is elke zaak vaak net iets anders.'

De rechtszaken tonen vooral aan dat er rare constructies ontstaan als werkgevers hun primaire proces uitbesteden, zegt hoogleraar Verhulp. 'Of het nu om een groot bedrijf als PostNL gaat of de plaatselijke bakker. Een bakker die het bakken van brood uitbesteedt aan een zzp'er vraagt om moeilijkheden. Leiding en gezag blijven dan een verantwoordelijkheid van de bakker. Dan blijf je dicht bij een arbeidsovereenkomst en roep je dus vragen op in hoeverre de kleine zelfstandige een echte ondernemer is.'

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden