Analyse

Strijd tegen de kiloknaller gaat door voor de rechtbank

Diervriendelijk vlees

Nog steeds wordt veel te veel te goedkoop vlees verkocht in de supermarkt. Dirk moet zich nu voor de rechter verantwoorden.

Beeld anp

Stichting Varkens in Nood sleept supermarktketen Dirk voor de rechter, omdat de supermarkt nog steeds dieronvriendelijk varkensvlees verkoopt. De organisatie eist dat Dirk stopt met 'de verkoop van onrechtmatig geproduceerd varkensvlees'.

Ook de stichting Wakker Dier heropende maandag de aanval op supermarkten die erg goedkoop vlees verlopen. Wakker Dier lanceerde een kritisch reclamespotje over Albert Heijn en Emté, de twee supermarktketens die volgens de organisatie het afgelopen kwartaal de meeste 'kiloknallers' in hun reclamefolders aanprezen.

Uit de foldermonitor van Wakker Dier blijkt dat Albert Heijn de afgelopen drie maanden 403 aanbiedingen van vlees en vleeswaren zonder dierenwelzijnkeurmerk had. Emté stuntte 278 keer met zogenoemde 'kiloknallers', maar dat was wel 90,6 procent van al het vleesaanbod in de Emtéfolders. Daarmee is bij Emté goedkoop vlees verhoudingsgewijs vaker in de reclame dan bij Albert Heijn. Beide supermarktketens voerden ook vorig jaar de lijsten van dieronvriendelijk geproduceerd vlees aan.

Andere supermarkten scoorden dit voorjaar beter, voor wat betreft keurmerkvlees. Bij Dirk, voorheen Dirk van den Broek, draagt ruim vier op de tien vleesaanbiedingen een Beter Levenkeurmerk. Daarmee zit de door Varkens in Nood gedagvaarde supermarkt in de middenmoot. De voornaamste reden voor Varkens in Nood om desondanks toch juist Dirk aan te klagen, is de 'koppige' houding van de keten.

'In 2011 zei Dirk dat op korte termijn al het vlees in hun schappen een Beter Levenkeurmerk moest hebben', zegt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood. 'Het vleesaanbod wordt wel ietsje beter, maar het gaat met slechts kleine percentages vooruit. In dit tempo is het dieronvriendelijke vlees pas over jaren uit de schappen.'

Eerder dit jaar meldde Varkens in Nood dat het een rechtzaak wilde beginnen tegen Jumbo. Dat doet de organisatie nu toch niet, 'omdat Jumbo wel stappen maakt en zich anders opstelt in gesprekken'.

'Intensieve' controles

In een persverklaring zegt Dirk dat de supermarkt geen aanwijzingen heeft dat zijn varkensvlees is geproduceerd in strijd met de wettelijke normen. Daarnaast wijst de keten met 110 vestigingen op de 'intensieve' controles van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). 'De NVWA voert fysieke controles uit en heeft als taak ervoor zorg te dragen dat de wettelijke regels op het gebied van dierenwelzijn worden nagekomen.'

Dirk zegt aan Varkens in Nood te hebben gevraagd welke varkenshouders volgens de dierenbeschermers de regels op het gebied van dierenwelzijn schenden. Varkens in Nood heeft die vraag niet willen beantwoorden, aldus Dirk.

'Bij alle varkensboeren die geen Beter Levenkeurmerk voeren zie je misstanden', reageert Hans Baaij. Ook zegt de directeur dat de controles van de NVWA overschat worden. 'De NVWA controleert weinig en vooral op papier', aldus Baaij. De Warenautoriteit zegt geen partij in de discussie te zijn en daarom niet inhoudelijk te willen reageren.

De eerste rechtszitting in de zaak tussen Varkens en Nood en Dirk is op 27 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.