Strijd om Stork kent enkel winnaars

De hedgefondsen Centaurus en Paulson accepteren het overnamebod dat het opkoopfonds Candover op Stork heeft uitgebracht. Candover is bereid 47 euro te betalen voor een aandeel in het industriële concern....

Van onze verslaggever Pieter Klok

Hiermee komt een definitief einde aan de overnamestrijd, die Stork anderhalf jaar lang in zijn greep hield. De strijd om dit 178 jaar oude bedrijf werd gezien als een lakmoesproef voor de omgangsregels in het Nederlands bedrijfsleven. De vraag was wie het uiteindelijk voor het zeggen heeft in het bedrijfsleven: het bestuur of de aandeelhouder.

De grootaandeelhouders Centaurus en Paulson, die samen 33 procent van de aandelen bezitten, pleitten ervoor Stork op te splitsen. Ze vroegen het bestuur om twee divisies – technische dienstverlening en kippenslachtmachines – te verkopen. Stork zou dan doorgaan als toeleverancier voor de luchtvaartindustrie. Het concern maakt onder meer bekabelingen voor vliegtuigen en vliegtuigonderdelen van het superlichte materiaal Glare.

Het bestuur voelde hier niets voor. Topman Sjoerd Vollebregt vindt dat het concern een geheel moet blijven, zodat alle drie de divisies kunnen profiteren van de sterke merknaam die Stork volgens hem is.

Het conflict liep uiteindelijk zo uit de hand dat Stork zich gedwongen voelde een beschermingswal tegen de aandeelhouders op te werpen. De Stichting Stork kreeg in één klap een meerderheid van de aandelen. Centaurus en Paulson daagden Stork vervolgens voor de rechter. Die benoemde drie bemiddelaars: oud-premier Wim Kok, oud-Akzo-topman en supercommissaris Kees van Lede en oud-Philips- (en Ahold-)bestuurder Dudley Eustace om het conflict op te lossen.

Het Britse opkoopfonds Candover kwam beide kemphanen uiteindelijk te hulp. De Britten, die sinds 1980 40 miljard euro hebben geïnvesteerd in tal van Europese bedrijven, bleken bereid 1,6 miljard euro voor Stork te betalen.

De uitkomst is opvallend, want een jaar geleden concludeerde Vollebregt na een ‘grondige’ studie dat er geen koper voor het concern te vinden was. De wensen van de opkopers en het Storkbestuur liepen toen volgens Vollebregt te ver uiteen. Candover zat destijds niet bij de potentiële kopers.

Wie er uiteindelijk heeft gewonnen, is moeilijk te zeggen. Het Storkbestuur is blij dat Candover heeft beloofd het concern niet op te splitsen, maar zit wel weer opgescheept met een bemoeizuchtige aandeelhouder. Centaurus en Paulson zijn blij met het rendement dat ze op de Stork-aandelen hebben geboekt, maar hadden ongetwijfeld op meer gehoopt. Het merendeel van de aandelen verwierven ze in 2004 voor rond de 20 euro euro. De waarde van de meeste aandelen is dus in drie jaar ruim verdubbeld.

De strijdbijl is definitief begraven. Als Candover zijn bod gestand doet, zullen Centaurus en Paulson de procedure bij de Ondernemingskamer stopzetten. Candover zal het bod doorzetten als 80 procent van de aandelen zijn aangemeld. Het aandeel Stork zal dan van de beurs verdwijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden