Strijd om stiekeme spaarders brandt los

Nederlanders met een geheime spaarrekening in Luxemburg verzetten zich met hand en tand tegen de fiscus. Met uiteenlopende procedures pogen zij naheffing en boetes te ontlopen....

Van onze verslaggevers Douwe Douwes Xander van Uffelen

De fiscus kwam vorig jaar zo'n zesduizend Nederlanders met een geheime spaarrekening op het spoor. De informatie was afkomstig van microfiches die in januari 1994 zijn gestolen bij de Luxemburgse bank KBL. Op deze papieren staan de naam en het saldo van de betreffende Nederlanders die op die datum een spaarrekening bij KBL hadden. Iedereen die op deze lijst staat kreeg in 2001 of 2002 een brief of bezoek van de Belastingdienst.

Honderden spaarders verzetten zich tegen de speurtocht van fiscus. Hun advocaten brengen ruwweg vier methoden in stelling om financiële schade te voorkomen. De advocaten willen allereerst aantonen dat de fiscus de gestolen gegevens over de spaarrekeningen onrechtmatig heeft verkregen. De informatie op de fiches blijkt bovendien niet te kloppen. 'Er staan geen valuta-tekens op de uitdraaien. De belastingdienst gaat er voorhands van uit dat er guldens op de rekening stonden, terwijl ik ook voorbeelden ken waarbij de tegoeden in de veel goedkopere Belgische franken stonden genoteerd', stelt de Hilversumse advocaat Sam Bharatsingh.

Raadslieden pogen daarnaast te bewijzen dat het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdienst Fiod de belastingbetalers met de informatie vervolgens onzorgvuldig hebben aangepakt. Voor het geval ook deze verdedigingsmethode mislukt, werken advocaten ook alvast aan een schadeclaim tegen KBL.

In het steekspel van procedures heeft Bharatsingh voor 22 januari zeven getuigen opgeroepen om de onheuze werkwijze van OM en Fiod aan te tonen. Sommige cliënten verstrekten onder 'bedreiging in woord en geschrift' informatie over de spaarrekening, meent Bharatsingh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden