Strijd om KBB lijkt klassiek conflict arbeid en kapitaal

Met het verrassende plan om het bod van Vendex op Koninklijke Bijenkorf Beheer te overtroeven, drijft WE International het conflict tussen arbeid en kapitaal op de spits....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Althans, dat lijken de bedrijven ons te willen doen geloven. Volgens diredcteur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn het vooral de directies van KBB en Vendex. 'Ik denk dat ze arbeidsonrust graag als argument gebruiken. De werknemers heb ik er nog niet over gehoord.'

Het bod van 145 gulden per aandeel - 1,7 miljard gulden in totaal - van Vendex, is volgens critici te laag. De Vries schat de waarde van KBB op 2,5 miljard. Daar staat tegenover dat Vendex bereid is KBB in zijn geheel over te nemen. Bovendien denkt het grote synergievoordelen te behalen.

KBB bestaat uit grofweg vijf verschillende onderdelen: Hema, Bijenkorf, Praxis, FAO Schwarz en de modeketens M & S en Amici. Die zitten alle in de detailhandel. Maar verder hebben ze weinig met elkaar te maken. Bovendien heeft KBB veel vastgoed.

Het bod dat WE International zou willen uitbrengen bedraagt 160 tot 165 gulden per aandeel, in totaal 1,9 miljard gulden. WE International is kleiner dan KBB en daarom denken analisten dat het KBB wil opdelen om de onderdelen met winst door te verkopen.

In reactie daarop verklaarde WE-topman Ronald de Waal gisteren dat het 'absoluut niet' de bedoeling is de Bijenkorf-warenhuizen door te verkopen. De Waal ziet grote synergie-mogelijkheden met de Amerikaanse Saks-warenhuizen, waarin WE een belang heeft. Omdat er geen overlap is tussen WE en KBB 'hoeft de overname niet ten koste van banen te gaan', aldus De Waal. Hij herhaalde dat WE niet uit is op snelle koerswinst. 'We willen met KBB een krachtig Europees retailconcern opbouwen.'

In Angelsaksische landen is het opdelen en verkopen aan de orde van de dag, in Nederland wordt het een doemscenario gevonden. Maar, stelt De Vries, het personeel van de Amerikaanse speelgoedwinkel FAO Schwartz zal bij KBB toch niet zo heel veel beter af zijn dan bij een andere eigenaar. Hij wijst ook op KBB's vastgoed: 'Je bent toch niet een ander detailhandelsconcern als je je panden least dan wanneer je ze in eigendom hebt.'

In Nederland spelen softe voorwaarden - garanties voor het personeel - bij een overname nog steeds een op zijn minst even belangrijke rol als de biedprijs. Daar is niet iedereen gelukkig mee. 'Ik zou willen dat dit eens tot en met de Hoge Raad wordt uitgevochten', verzucht een beleggingsanalist. Maar bij zo'n lange procedure over een principekwestie heeft niemand baat.

Naar verwachting zal het er ook nu op uitdraaien dat Vendex en KBB het eens worden en doorgaan met hun plannen. Zo is het gelopen bij de Generale Bank. Ondanks een hoger bod van ABN Amro zag het bestuur meer in Fortis. ABN Amro werd buiten de deur gehouden doordat Generale Bank preferente aandelen plaatste bij Fortis. Grolsch wijst een genereus overnamebod van de Belgische brouwer Interbrew af met het argument dat het niet goed is voor de werkgelegenheid in de regio.

Naar verwachting krijgen Vendex en KBB hun zin. Vendex zal zijn bod iets verhogen en WE zal genoegen nemen met de koerswinst die het dan maakt op zijn KBB-pakket. ' Dan kan iedereen de strijd met opgeheven hoofd verlaten', aldus een analist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden