Strijd om AkzoNobel voorbij: Amerikaanse belager PPG trekt zich terug

De strijd om AkzoNobel is voorbij. PPG, de Amerikaanse rivaal die het Nederlandse verf- en chemieconcern de afgelopen drie maanden belaagde met steeds hogere ongevraagde miljardenbiedingen, trekt zich terug. De Amerikanen lieten vandaag weten af te zien van een vijandig bod op Akzo.

null Beeld anp
Beeld anp

Het Amerikaanse concern had volgens de beursregels uiterlijk vandaag een conceptbiedingsbericht moeten indienen bij toezichthouder AFM. Nu het bedrijf daarvan af ziet, mag het bedrijf de komende zes maanden geen nieuwe pogingen meer doen Akzo over te nemen.

Het besluit van PPG volgt op een uitspraak van de Ondernemingskamer, afgelopen maandag. Die bepaalde dat het Nederlandse bedrijf, dat tot drie keer toe een steeds hoger miljardenbod afwees, niet gedwongen kan worden te onderhandelen met PPG. Daarmee was een 'vriendelijke' overname van de baan en restte PPG alleen de mogelijkheid van een vijandig bod. De Amerikanen zien daar nu vanaf, omdat de risisco's te groot zijn.

PPG was eerder bereid 96,75 euro per aandeel AkzoNobel te betalen, wat neerkomt op bijna 27 miljard euro. 'We waren het hele proces hoopvol dat AkzoNobel de voordelen zou zien van het samenvoegen van onze twee geweldige bedrijven', schrijft PPB-baas Michael McGarry in een verklaring. 'We hebben eind vorige week een laatste poging gedaan door AkzoNobel een brief te sturen. Maar AkzoNobel weigerde te reageren op onze brief en telefoontjes. Daarom geloven we dat het in het belang is van PPG en zijn aandeelhouders om ons bod op AkzoNobel op dit moment terug te trekken.'

McGarry schrijft dat PPG bereid was zelfs nog meer te betalen dan 96,75 euro, als Akzo had willen komen praten. PPG houdt daarmee de mogelijkheid open over een half jaar een nieuwe poging te doen. Maar erg waarschijnlijk is dat niet, nu het Amerikaanse bedrijf ondanks alle tijdrovende en kostbare pogingen van de afgelopen drie maanden toch de aftocht moeten blazen. Wel kunnen de Amerikanen zich weer melden als Akzo de chemietak heeft afgestoten. Het Nederlandse bedrijf heeft in de nieuwe strategie - ontwikkeld in reactie op het ongevraagde bod van PPG - beloofd dat binnen een jaar te doen.

Analisten en andere deskundigen hadden al verwacht dat PPG niet met een vijandig bod zou komen. Vijandige overnamen pakken vaak slecht uit en door beschermingsmaatregelen kunnen de Amerikanen niet de volledige zeggenschap krijgen om de plannen te kunnen uitvoeren die de beloofde synergievoordelen van 750 miljoen euro moesten binnenhalen.

Tekst gaat verder onder de video

Lees ook:

Niet AkzoNobel, niet zijn werknemers en ook niet minister Kamp zijn de winnaars van de strijd om het Nederlandse chemieconcern. Voor wie is er dan zo hard gevochten? (+)

Mijnenveld

Een vijandige overname zou een mijnenveld zijn geweest voor PPG. Bij zo'n vijandig bod krijgt de bieder geen inzicht in de boeken. Daardoor zou PPG - dat zich tot nu toe baseerde op openbare informatie als jaarverslagen - moeten bieden op Akzo zonder de financiële en juridische details van het bedrijf te kennen. Bij mogelijke bezwaren van de mededingingsautoriteiten in bijvoorbeeld Brussel had PPG ook geen gedetailleerde informatie kunnen geven.

Bovendien heeft Akzo een beschermingswal in de vorm van de AkzoNobel-stichting, die het recht kan uitoefenen om als enige bestuurders te mogen benoemen bij Akzo. Daardoor had PPG, als het Akzo in handen had gekregen, geen eigen mensen kunnen neerzetten bij het Nederlandse bedrijf. PPG-baas Michael McGarry liet recent nog weten dat die stichting geen probleem zou moeten zijn, als een grote meerderheid van de Akzo-aandeelhouders voor PPG kiest. Maar de Amerikanen durven een vijandig bod nu toch niet aan.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden