Stresstest: kapitaal banken flink onderuit bij nieuwe crisis

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena is als slechtste uit de bus gekomen in de langverwachte stresstest voor de 51 grootste Europese banken. Het kapitaal van de bank zou helemaal worden weggevaagd als er opnieuw een zware financiële crisis zou uitbreken. Ook het Spaanse Banco Popular, het Oostenrijke Raiffeisen en de Ierse banken zijn in dat geval uiterst kwetsbaar.

null Beeld afp
Beeld afp

Het bestuur van Monte dei Paschi di Siena kondigde vrijdagavond aan te hebben ingestemd met een kapitaalinjectie van 5 miljard euro door investeerders, vlak voordat de Europese Banken Autoriteit (EBA) de resultaten van de stresstest bekend maakte. De ECB heeft inmiddels toestemming gegeven voor het reddingsplan.

De oudste bank ter wereld, opgericht in 1472, heeft 47 miljard euro aan waarschijnlijk oninbare leningen op de balans staan. De afgelopen weken werkte de Italiaanse regering koortsachtig aan een oplossing voor de kwakkelbank.

Nederlandse banken

Van de Nederlandse banken presteerde Rabobank het slechtst in de stresstest, terwijl ook ING en ABN Amro in de middenmoot eindigden. Wel werden de Nederlandse banken verhoudingsgewijs aan een zwaar stress-scenario blootgesteld. De reden daarvoor was dat bijvoorbeeld de Zuid-Europese banken al eerder zware klappen hebben gehad, terwijl de Nederlandse economie er relatief goed voor staat, wat ook betekent dat Nederlandse banken harder kunnen terugvallen mocht het economische tij keren. De stresstest hield voor Nederland rekening met een krimp van de van 3 procent in drie jaar en een forse stijging van de werkloosheid. Volgens De Nederlandsche Bank laat de uitslag van de stresstest zien dat Nederlands grootste banken goed in staat zijn om financiële tegenspoed te doorstaan.

De stresstest van de EBA is een soort financiële rampoefening voor de bancaire sector. De bancaire waakhond van de EU testte of de banken schokbestendig genoeg zijn om barstende vastgoedzeepbellen, beurscrises, staatsbankroeten en andere economische calamiteiten te weerstaan. Speciale aandacht had de financiële waakhond voor de vraag in hoeverre banken hun oninbare leningen inmiddels hebben afgeschreven. De balansen van Italiaanse banken bestaan bijvoorbeeld nog altijd voor meer dan 17 procent uit leningen die waarschijnlijk niet meer terugbetaald gaan worden, tegen rond de 3 procent van de balansen van Nederlandse banken. Portugese en Griekse banken staan er nog slechter voor, maar die werden omwille van hun geringe grootte niet meegenomen in de nieuwste stresstest.

Lees ook

Wat staat er op het spel bij de testen van de belangrijkste Europese banken? Zeven vragen over de grote bankentest (+)

null Beeld epa
Beeld epa

Met de schrik vrij

Duitslands grootste banken, Deutsche Bank en Commerzbank, kwamen met de schrik vrij na redelijke resultaten in de stresstest. De Duitse bancaire sector had met angst en beven uitgekeken naar de stresstest. Deutsche Bank en Commerzbank verkeren niet in opperbeste financiële gezondheid.

Deutsche Bank werd in juni bijvoorbeeld nog door het IMF bestempeld als het grootste gevaar voor het mondiale bankensysteem, onder meer omwille van de astronomische derivatenportefeuille die de bank op de balans heeft staan.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden