Stresskip heeft evenveel baat bij nepdruppels

Product: Bach Rescue Spray (6,75 euro voor 7 milliliter)..

Broer Scholtens

Bloemen-extract zit er in het kleine flesje Rescue-spray. Het is bedoeldvoor innerlijke rust, voor 'als die hectische baan even te veel wordt, ofals de kinderen net even te veel aandacht vragen', adverteert importeur TSReform. Twee pufjes op de tong, 'of meer, naar behoefte'. Voor een snelleopname - dat levert direct ontspanning op, is de belofte.

In het flesje zit de enige echte Bach-therapie, een bloementherapie diehaar naam ontleent aan Edward Bach (1886-1936), homeopathisch arts inLonden. Zijn theorie: de mens heeft 'last' van 38 verschillende negatieveemoties, die in te delen zijn in zeven gemoedsgroepen.

Bach zocht daar evenzoveel bloemextracten bij die het humeurbeïnvloeden. Zo ontstaan er 38 zogeheten Bach-remedies.

Bach ontwikkelde bovendien een eigen extractietechniek: de bloemendrijven in een breed glas, op water. Stoffen lossen op. Dat basismateriaalwordt vervolgens verdund in veel alcohol.

Essentieel is dat het glas in het volle zonlicht staat, voor voldoendeenergie-instraling. Volgens de (fysisch onwaarschijnlijke) theorie brengtzonlicht zuurstofatomen in watermoleculen in trilling. Die vibratie-energiewordt stapsgewijs overdragen op het water in het lichaam.

Bach-therapeuten gebruiken de druppels doelgericht voor de 'persoonlijkeaanpak' in combinatie met een praatje en wat massage.

Bach formuleerde zelf een specifieke anti-stress-combinatie van vijfbloesemextracten: zonneroosje, kerspruim, bosrank, vogelmelk enreuzenbalsemien. De som werkt rustgevend, is het idee.

Deze Rescue-spray (er is ook een crème) is bedoeld voor 'noodsituaties'bij volwassenen, maar ook bij onrustige baby's. Zelfs paarden, papegaaien,welk nerveus dier dan ook, zouden er baat bij hebben.

TS Reform in Harderwijk importeert al vele jaren Bach-remedies uitEngeland, waar ze op basis van originele receptuur worden bereid. Voorenkele miljoenen euro's gaat er hier over de toonbank. De importeur zoektmeer gebruikers, via commercials op Sky Radio. Televisie komt daar volgendjaar bij.

TS brengt voor die groep een probeerflesje (7 milliliter) op de markt.Proberen kan geen kwaad, want de Bach-druppels werken vooral tussen deoren. De druppels werken niet beter dan nepdruppels waar geen enkeleBach-bloesem in de buurt is geweest, blijkt uit een meta-analyse uit 2002.

Onderzoekers van de universiteit van Exeter hebben toen 56 onderzoekentegen het licht gehouden. Slechts vier daarvan, waarbij totaal 200 personenwaren betrokken, konden de toets der kritiek doorstaan. Bij die onderzoekenwas sprake van een controlegroep. Mensen in die groep kregen nepdruppels,zonder dat ze dat wisten.

De conclusie is eenduidig: bloesemremedies - riekend naar een soortbrandewijn - werken niet beter of net zo goed als nepdruppels. De EngelseBach-producent Nelsons bestrijdt - uiteraard - die visie, echter zonderwetenschappelijke onderbouwing.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden