nieuwsstress
Stress veroorzaakt, behalve veel persoonlijk leed, ook een deuk in de economie van bijna 3 miljard
Stress veroorzaakt niet alleen persoonlijk leed, Nederlandse werkgevers zijn er ook steeds meer geld aan kwijt. De te grote werkdruk is volgens werkenden inmiddels de oorzaak achter ruim eenderde van al het ziekteverzuim.
Dat kost 2,8 miljard euro per jaar aan loondoorbetaling, een stijging van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Dat blijkt uit cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek in het kader van de ‘week van de werkstress’. Alles bij elkaar gaat het om 11 miljoen ziektedagen. Dat is een miljoen meer dan een jaar eerder. Werkenden klagen over moeilijk haalbare doelen, en ook over een gebrek aan zeggenschap over hoe zij hun werk doen. Afgelopen jaar hadden 1,3 miljoen Nederlanders burn-outverschijnselen.
Nieuw is de aandacht voor ‘technostress’. Bijna de helft van de werknemers zegt ook buiten werktijd vaak of altijd bereikbaar te zijn, via hun smartphone of computer. Hierdoor vervaagt de grens tussen werk en vrije tijd. Hoewel dat ook voordelen heeft – iemand kan bijvoorbeeld makkelijker onder werktijd met een ziek kind naar de dokter – is het niet zonder risico’s. Zo wijt 45 procent van de ‘bereikbare’ groep haar verzuim aan stressklachten. Bij de collega’s die vaker offline zijn, is dat slechts 22 procent.
Afgelopen september werd voor het eerst naar buitenlands voorbeeld het ‘recht op onbereikbaarheid’ opgenomen in een cao. Werknemers in de gehandicaptenzorg hoeven niet langer te reageren op telefoontjes, mailtjes en appjes die zij van hun organisatie krijgen op hun vrije dag. Vakbond FNV sluit niet uit dat andere sectoren zullen volgen.
Waarom een hond op kantoor zorgt voor socialere collega’s, minder stress en meer geluk
Een hond op kantoor leidt tot een verbeterde werksfeer én lager ziekteverzuim. Wij schreven eerder dit verhaal over kantoordieren in Nederland: ‘Soms sturen we collega’s die onenigheid hebben even een rondje om met de hond. Als ze terug zijn is de ruzie uitgepraat.’