NieuwsTe gortige bonus

Streep door beloning best betaalde baas van Nederland dankzij eigen aandeelhouders

Tegenslag voor Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, de best betaalde bestuursvoorzitter in Nederland: aandeelhouders hebben donderdag het beloningsbeleid voor de top voor dit jaar verworpen. 48 procent van de aandeelhouders vond de voorgestelde miljoenen voor de Amerikaan te gortig, terwijl 75 procent akkoord had moeten gaan.

Wilco Dekker
Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van juridische en fiscale dienstverlener Wolters Kluwer. Beeld Bloomberg via Getty Images
Nancy McKinstry, bestuursvoorzitter van juridische en fiscale dienstverlener Wolters Kluwer.Beeld Bloomberg via Getty Images

McKinstry was vorig jaar volgens onderzoek van de Volkskrant de best betaalde bestuursvoorzitter van een AEX-bedrijf. Met een basissalaris van 1,35 miljoen euro, een bonus van 1,64 miljoen en een aandelenpakket ter waarde 11,5 miljoen kon ze over 2019 – inclusief onkosten en pensioen – 14,8 miljoen euro incasseren. Dat is 7,7 procent meer dan een jaar eerder.

Sinds 1 december moet minimaal 75 procent van de aandeelhouders het beloningsbeleid goedkeuren. De Tweede Kamer nam vorig jaar een amendement van GroenLinks en de VVD op dit punt over. Daarvóór was een gewone meerderheid van 50 procent plus 1 voldoende.

McKinstry voert met regelmaat de lijst van best beloonde toplui aan. Alleen in 2018 moest ze Ben van Beurden voor laten gaan. De baas van Shell verdiende dat jaar 20,1 miljoen euro. De vele miljoenen voor de Wolters Kluwer-baas leiden geregeld tot kritiek. Volgens aandeelhouders zijn de eisen aan de Amerikaan om aandelen en bonussen te krijgen niet streng genoeg. Omdat de benodigde prestaties te makkelijk te halen zijn, lopen haar verdiensten geregeld op tot meer dan 10 miljoen euro.

Volgens Rients Abma, de directeur van Eumedion, belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen, is nu duidelijk geworden dat aandeelhouders de beloning excessief vinden. ‘Dat komt doordat Wolters Kluwer zich vooral vergelijkt met Amerikaanse bedrijven, die een heel andere beloningscultuur hebben dan ondernemingen op het Europese vasteland’, aldus Abma.

Uitstekend werk

Volgens de commissarissen van Wolters Kluwer, een juridische en fiscale dienstverlener, doet de Amerikaan gewoon uitstekend haar werk en krijgt ze daarom volgens het afgesproken beloningsbeleid zoveel miljoenen. Dat argument gaat niet meer op nu de aandeelhouders het beloningspakket voor 2020 hebben verworpen.

De commissarissen moeten terug naar de tekentafel voor een nieuw pakket voor McKinstry. Dat moet er uiterlijk volgend voorjaar liggen, vóór de nieuwe aandeelhoudersvergadering, waar de aandeelhouders opnieuw kunnen stemmen over wat McKinstry redelijkerwijs zou mogen verdienen.

Veel aandeelhouders wezen donderdag ook de beloning over 2019 af – bijna 47 procent stemde tegen – maar McKinstry mag de 14,8 miljoen euro over vorig jaar gewoon houden. Voor de beloning van een jaar eerder volstaat namelijk een gewone meerderheid voorstemmers, van 50 procent plus één. Bovendien gaat het hier slechts om een adviserende stem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden