Streekbussen rijden donderdag weer

Het stakingen in het streekvervoer zijn voorbij. De vakbonden FNV en CNV hebben hun leden opgeroepen het werk te hervatten.

Van onze verslaggever Ferry Haan

Beide vakbonden zijn blij dat er na maanden steggelen een cao-akkoord is. ‘Dit heeft allemaal veel te lang geduurd. Wel zullen we nog om tafel moeten met de werkgevers en overheden om ervoor te zorgen dat dit drama zich volgend jaar niet herhaalt’, stelt FNV-bestuurder Koppens.

CNV-onderhandelaar Kusters verwacht dat de dienstregeling donderdag ondanks alle goede voornemens mogelijk niet overal in het land vlekkeloos kan worden gevolgd. ‘Het hele proces moet weer op gang komen. Dat betekent in sommige gevallen dat accu's van bussen moeten worden opgeladen en in andere gevallen dat software moet worden gereset, waardoor bussen herkenbaar zijn in het tracé.’

Akkoord
Rijk en provincies bereikten woensdagochtend een akkoord in het slepende cao-conflict in het stads- en streekvervoer. Het Rijk trekt 16 miljoen euro uit voor de provincies, die daarmee de bedrijven kunnen compenseren voor de gestegen prijzen.

De vervoersbedrijven mogen de hoge brandstofkosten gaan doorberekenen aan de reizigers. Per januari 2009 wordt in het openbaar vervoer een brandstoftoeslag ingevoerd. Reizigers gaan daardoor per gereden kilometer een meerprijs betalen.

De vakbonden organiseerden wekenlang stakingen uit onvrede over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Zo reden er deze week alleen in de spits streekbussen.

Tot nog toe weigerde het kabinet extra geld vrij te maken voor het streekvervoer. Vorige week bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer dat verschillende partijen wel voelden voor een financiële injectie om de cao-onderhandelingen vlot te trekken en de stakingen te beëindigen. De bewindslieden Bos van Financiën en Huizinga voelden daar toen nog niets voor.

Buschauffeurs trappen een balletje tijdens de staking. (ANP) Beeld
Buschauffeurs trappen een balletje tijdens de staking. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden