Strauss-Kahn had al een reputatie als rokkenjager

Beoogd presidentskandidaat van Franse socialisten lijkt zijn eigen glazen te hebben ingegooid.

Dominique Strauss-Kahn tijdens een persconferentie van het IMF in Washington op 14 april. © Jim Watson / afp

Zou Dominique Strauss-Kahn (DSK, zoals de Fransen hem noemen) zichzelf zo slecht in bedwang hebben dat hij vanwege seksuele aanvechtingen zijn toekomst als mogelijk president van Frankrijk en zijn huidige betrekking als hoofd van het IMF vergooit?

Ondenkbaar is het niet. Om te beginnen heeft Strauss-Kahn (1949) een reputatie hoog te houden. In 2008 kwam aan het licht dat hij er een buitenechtelijke relatie op nahield met een Hongaarse dame van zijn kantoor. Na intern onderzoek bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd machtsmisbruik niet bewezen. Anne Sinclair, de journaliste die in 1991 een loopbaan als televisiejournaliste opgaf om met DSK door het leven te gaan, stuurde een verklaring de wereld in dat hun huwelijk niets te wensen overliet. Zoals ze ook nu meteen liet weten niet te twijfelen aan de onschuld van haar echtgenoot.

Porsche

Het Hongaarse gescharrel bevestigde wel de reputatie van DSK als rokkenjager. Een jaar eerder maakte Tristane Banon, een jonge journaliste, bekend dat ze zich de politicus pas na een heftige worsteling van het lijf had weten te houden. 'Ik weet niet wat me bezielde', zou hij haar moeder, een socialistisch politica, hebben gezegd.

Het tweede voorval dateert van twee weken geleden. DSK was voor zaken in Parijs. Een fotograaf van persbureau AFP betrapte hem terwijl hij, met zijn vrouw, aan boord van een Panamera, een buitenmodel Porsche, stapte. Die foto duikt sindsdien geregeld op in de media; een man die wordt geacht als toekomstig president te zullen opkomen voor de belangen van de gewone Fransman, betrapt in een auto van 150.000 euro. De socialisten hebben president Sarkozy vanwege zijn liefde voor Rolexen en grote zeiljachten 'president bling-bling' gedoopt. Ze worden met gelijke munt betaald: DSK is 'kandidaat vroem-vroem'.

Droombeeld

Al een jaar hangt DSK als een droombeeld boven het politieke landschap in Frankrijk. Regeringspartij UMP maakt elke dag vieze handen en wordt door de opkomst van het Front National van Marine le Pen verder naar rechts getrokken. Het rechtse blok dreigt daardoor uit elkaar te vallen, en Sarkozy blijft ongekend impopulair.

Maar de socialisten zijn verenigd. Verenigd rond Strauss-Kahn. Zijn reputatie als hervormer bij het IMF is groot, en maakt hem niet alleen voor links, maar ook voor het politieke centrum tot een potentiële president. De functie heeft hem ook de status van staatsman gegeven.

Burgemeester

Ervaring had hij al. DSK was lange tijd burgemeester van de lastige Parijse voorstad Sarcelles. Als minister was hij succesvol in drie linkse regeringen. Hij raakte als minister van Financiën betrokken bij een financieel schandaal; na een onderzoek van twee jaar werd de aanklacht niet-ontvankelijk verklaard.

Dat Nicolas Sarkozy hem vervolgens in 2008 naar voren schoof als kandidaat voor het voorzitterschap van het IMF, had iets dubbels. 'De beste man voor deze plek', verdedigde Sarkozy zijn voorstel. Maar er was een bijsmaak; Sarkozy zette op deze manier een gevaarlijke concurrent op grote afstand.

Levensstijl
Dat gevoel werd versterkt toen de afgelopen maanden de levensstijl van DSK werd aangevallen. Hij zou op grote voet leven en niet meer weten waar de gewone Fransman zich zorgen om maakt. Die beschuldigingen werden onlangs geloofwaardiger. De Porsche-rijdende DSK leek zich niet bewust van de imagoschade die hij zichzelf toebracht.

De Fransen hebben de naam politiek en privéleven goed te kunnen scheiden. Of dat ook opgaat als DSK een recidivist is, zal moeten blijken.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden