De bedenktijd bij het afsluiten van een hypotheek wordt binnenkort verlengd naar twee weken.
De bedenktijd bij het afsluiten van een hypotheek wordt binnenkort verlengd naar twee weken. © ANP

Straks twee weken bedenktijd voor hypotheek

Potentiële huizenkopers krijgen binnenkort twee weken bedenktijd voor hun hypotheek, waarin ze de overeenkomst met de bank zonder consequenties alsnog kunnen opzeggen. Die bedenktijd is nieuw. Nu heeft de kandidaat-koper drie dagen voor de koopovereenkomst, die los staat van de hypotheek.

Wat verandert er?
Benieuwd wat er concreet verandert? Lees het hier (+).

Twee weken om straffeloos alsnog af te zien van de al getekende hypotheek komt uit een nieuwe Brusselse richtlijn die consumenten in de lidstaten van de Europese Unie beter moet beschermen bij het afsluiten van een hypotheek. Die moet per 21 maart in de wetgeving zijn verwerkt  Daardoor gaan in Nederland rond hypotheken de regels gelden zoals ze er nu zijn voor consumptief krediet.  Reeds afgesloten contracten daarvoor mag de consument binnen twee weken na het tekenen alsnog naast zich neer leggen. Dat gaat ook gelden voor hypotheken. Nu hebben consumenten alleen twee weken om de offerte getekend te retourneren.  

De maatregel komt op een pikant moment. De hypotheekrente verkent nieuwe diepten op de alweer bijna overspannen woningmarkt, en er is een hausse in het oversluiten van hypotheken. De vraag is of de veel langere bedenktijd gaat helpen om ongelukken te voorkomen met mensen die te snel en makkelijk een huis kopen. Deze week nog eiste een huizenkoper bij de rechter dat de Rabobank zijn restschuld kwijt scheldt, omdat hij onvoldoende zou zijn gewezen op de risico's. De Consumentenbond  is voorstander van meer bedenktijd, omdat huizenkopers zo de ruimte krijgen alle informatie rustig te laten bezinken.

'Alles al gecheckt'

De Hypotheekshop betwijfelt of twee weken nadenken zin heeft. Door de Brusselse richtlijn verdwijnt de voorlopige offerte. De huizenkoper in spe krijgt straks een 'bindend aanbod' voor een hypotheek. Daarvoor is alles al gecheckt bij de werkgever, is de woning getaxeerd en is alles zo uitgebreid doorgenomen met de klant, dat het volgens de hypotheekketen de vraag is waar die nog twee weken over na zou moeten denken. 'Over de aankoop van de woning misschien', zegt Mark de Rijke van de Hypotheekshop, 'maar niet over de hypotheek.'

'Onafhankelijk'

Consumenten begrijpen nog veel te vaak niet dat een bank die zich adviseur noemt, alleen zijn eigen product verkoopt

Mark de Rijke, de Hypotheekshop

De nieuwe regels leiden ook tot een conflict over het gebruik van de term 'advies'. Volgens de Brusselse richtlijn kunnen lidstaten die term voor banken verbieden. Ze mogen hun hypotheken dan nog wel verkopen, maar zich geen adviseur meer noemen. Als er geen verbod komt,  moeten er voorwaarden komen voor het gebruik van de term 'onafhankelijk advies', als bescherming voor de consument. Maar beide gaat in Nederland, tot tevredenheid van de banken, niet gebeuren. Volgens het ministerie van Financiën is de consument al afdoende beschermd door onder meer het provisieverbod van 2013. Daardoor mogen adviseurs zich niet meer laten betalen door banken om hun producten aan de man te brengen.  

De Consumentenbond vindt het 'onbegrijpelijk' dat de minister deze 'kans wil laten liggen om de financiële consument beter te beschermen'. Ook de Hypotheekshop is boos. 'Consumenten begrijpen nog veel te vaak niet dat een bank die zich adviseur noemt, alleen zijn eigen product verkoopt', zegt De Rijke.