Stormloop wordt DSB fataal

Ruim 40 miljoen euro opgenomen tussen middernacht en maandagochtend half tien...

Amsterdam Een stormloop op spaargelden heeft de DSB Bank maandag de das omgedaan. De ruim 40 miljoen euro die tussen middernacht en half tien ’s ochtends werd opgenomen, was voldoende om de rechter te bewegen de noodregeling voor DSB in te stellen – een soort surseance van betaling voor banken.

In de nacht van zondag op maandag weigerde de rechtbank nog het zwaarste middel in stelling te brengen. Maar toen het geld in hoog tempo bleek weg te stromen, stemden de rechters in met het verzoek van DNB.

De nieuwe weging van de feiten door de rechtbank leidde tot de beschuldiging van DSB-eigenaar Dirk Scheringa dat De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën zijn bank te gronde hebben gericht. Zij zouden informatie over de wankele toestand van de bank doelbewust hebben gelekt. Scheringa voelde zich ‘gepakt’.

DNB-president Nout Wellink noemde de aanklacht van Scheringa ‘ongegrond’. Dat enkele kranten, waaronder de Volkskrant, het nieuws brachten was ‘heel erg’, maar dat hoefde in zijn ogen niet ‘kwaadwillig’ te zijn gebeurd. Minister Bos van Financiën noemde de noodregeling voor DSB ‘onvermijdelijk’. Hij benadrukte dat DSB ‘zelf in de problemen is gekomen’.

Wellink bagatelliseerde tijdens een persconferentie de hoeveelheid spaargeld die maandag van de bank was gehaald. Vergeleken met wat in de twee weken ervoor was opgenomen, ging het om beperkte bedragen, zei hij. Tijdens de zitting maandagochtend in de rechtszaal had de advocaat van DNB een ander verhaal. Hij zei dat er die nacht een ‘run’ op de bank was ontstaan, en dat de rechter daarom de noodregeling alsnog in werking moest stellen.

Bos sprak van een ‘buitengewoon ingrijpende maatregel’. Hij heeft twee onderzoeken gelast naar de ondergang van DSB. Een onafhankelijke commissie moet uitsluitsel geven over de vraag ‘hoe dit heeft kunnen gebeuren’. De commissie zal ook de regelgeving en de rol van de toezichthouders tegen het licht houden.

De financiële toezichthouders AFM en DNB zullen de verantwoordelijke bestuurders van DSB gaan ondervragen. Daarbij zal ook de rol van Gerrit Zalm aan bod komen. De voormalige minister van Financiën werkte vanaf december 2007 als financieel topman bij DSB. Een jaar later vroeg Bos hem als bestuursvoorzitter bij staatsbank ABN Amro.

Zalm liet weten ‘volledig’ te zullen meewerken aan het onderzoek. Bos benadrukt dat hij een ‘onverminderd groot vertrouwen’ in Zalm heeft.

Klanten van DSB vallen onder het depositogarantiestelsel, dat spaargeld tot 100.000 euro garandeert. De andere Nederlandse banken draaien daarvoor op. Bedragen boven de euroton zijn niet gedekt. Dat gaat om ruim vierduizend klanten. Ook 4.500 klanten die voor 110 miljoen euro in achtergestelde deposito’s met een hoge rente zijn gestapt, krijgen hun geld niet terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden