Storm gaat liggen

WAT IS er toch aan de hand met Aegon? Jarenlang was de Haagse verzekeraar de smaakmaker van de beurs. Een reeks dubbele winstgroeicijfers, spectaculaire overnames en een roestvrijstalen strategie maakten Kees Storm tot de zonnekoning van het Damrak en Aegon even tot het duurste bedrijf van de AEX achter Koninklijke...

Wilco Dekker

Maar de Haagse 'geldmachine' hapert en sputtert al maanden. Begin vorig jaar beleefde de successtory van Storm op de beurs zijn hoogtepunt en begon de verzekeraar aan zijn glijvlucht, die zelfs niet tot staan werd gebracht door de spectaculaire overname van Transamerica voor 20 miljard gulden. Integendeel: Aegon dacht de aankoop februari vorig jaar te kunnen betalen met 70 miljoen eigen aandelen. Maar door de depreciatie van dat jarenlang zo succesvolle betaalmiddel moest de verzekeraar vijf maanden later op pay day bijna 20 miljoen aandelen meer op tafel leggen om Transamerica te kunnen kopen.

De aankoop bleek een succes. Afgelopen maart presenteerde Aegon voor de zestiende keer op rij een recordwinst: 1,57 miljard euro over 1999. Maar ondanks die prachtcijfers gaat het in het nieuwe millennium van kwaad tot erger. Het aandeel Aegon is dit jaar al weer zo'n 20 procent gedaald. De voormalige beurslieveling blijft niet alleen achter in Amsterdam, maar is nu zelfs de worst performer van de Bloomberg Europe Insurance Index.

Zou Kees Storm zijn managers al stijf schelden aan het Haagse Aegonplein? De topman deed bij de presentatie van de jaarcijfers in maart, gevraagd naar de koersdaling, zijn best onverschillig te blijven. 'Mij wordt niets gevraagd. Wij gaan daar niet over. Toen de koers jarenlang omhoog ging, hebben wij ook geen commentaar gegeven.'

Maar analisten willen wel een poging doen om te verklaren waarom beleggers het prachtbedrijf links laten liggen. Zo is Aegon ondanks de glijvlucht volgens de deskundigen nog altijd een relatief duur aandeel. De verzekeraar heeft voor dit jaar een koers-winst-verhouding van 25. Bij ING is dat ruim 15, voor ABN Amro 13 en voor alle Europese verzekeraars gemiddeld 12.

De beide banken hebben bovendien meer groeipotentieel dan de verzekeraar. Het is immers makkelijker om aan de top te komen dan er te blijven. Hoe groter en winstgevender je bent, des te moeilijker het wordt om sterk te blijven groeien. Beleggers worden dan voorzichtig; niet voor niets vond concurrent ING het deze week tijd geworden om zijn belang van 6,6 procent in Aegon maar eens te cashen.

ING zelf en ABN Amro bieden de beleggers de laatste tijd bovendien aanzienlijk meer spektakel. ING kocht een Amerikaanse verzekeraar (waarvoor het Aegon-belang is verkocht), jaagt op een volgende en kreeg een licentie in China. ABN Amro's nieuwe baas Rijkman Groenink kondigde een grootscheepse reorganisatie aan die het bankaandeel eindelijk van zijn plaats moet krijgen. Maar Aegon mag China nog niet in en ook verder is er vanuit Den Haag al maanden weinig te melden.

De keerzijde van Storms successtrategie - 'we willen zo saai en voorspelbaar mogelijk zijn' - doet zich dus gelden. Volgens sommige analisten had het zelfs nog erger kunnen zijn; vermoed wordt dat de Vereniging Aegon - grootaandeelhouder en beschermheer van de verzekeraar - de koers af en toe een handje helpt. De Vereniging wil 40 procent van de Aegon-aandelen en kon dat doel deze week in een klap bereiken door het hele ING-pakket te kopen. Maar de Vereniging nam slechts de helft over, waardoor de teller op 37 procent blijft staan. Aegons beschermheer houdt zijn beleidsvrijheid.

Zo heb elk nadeel z'n voordeel. Door de koersdaling kreeg de Vereniging een fors pakket Aegon-aandelen goedkoop in handen en was de andere helft in een mum van tijd verkocht aan grote beleggers. En hoe verder de koers van Aegon daalt, hoe minder de verzekeraar van de reserves hoeft af te boeken om een grote pluk oude opties van het personeel en topmanagers af te dekken. Die bovendien misschien nóg wel iets harder gaan werken om hun opties straks nog een beetje leuk te kunnen verzilveren.

Zo bezien is het bijna jammer voor Aegon dat het donderdag op het Damrak ruim 2 procent hoger sloot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden