Storks geheim bekoort

Het wemelde afgelopen week van de records. Voor beleggers brak de zon eindelijk door. Zo sloot de AEX, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, afgelopen woensdag op een niveau dat sinds 18 februari vorig jaar niet meer was bereikt: ruim boven de 365 punten....

Het jaarrecord van de beurs kondigde zich dinsdag al aan. Koninklijke Olie steeg die dag tot 45,85 euro, de hoogste koers sinds november 2002. Het verband tussen die koersstijging en de twee dagen later te publiceren jaarcijfers lag voor de hand. Maar dat was maar schijn.

De koersstijging was vooral te danken aan het Britse index-bedrijf FTSE, dat het gewicht van Shell in zijn FTSE-index wilde vergroten. Het Britse en het Nederlandse deel van Shell worden immers in juni samengevoegd en dan gaat het aandeel Shell twee keer zwaarder meetellen in de FTSE-100, de meest gebruikte graadmeter voor Britse aandelen.

Toen de cijfers van Shell bekend werden, moest het aandeel inleveren. De reden was de laatste verlaging van de bewezen oliereserves met 1,4 miljard vaten. In totaal heeft Shell zijn reserves met 30 procent (5,8 milhij jard vaten) teruggebracht. Dat wil niet zeggen dat deze enorme plas olie is verdwenen. Shell denkt de afgeboekte reserves later alsnog op te pompen.

Toch overschaduwde de nieuwe afwaardering het nieuws over het adembenemende winstcijfer van 18,5 miljard dollar (14,9 miljard euro) van het olieconcern. Dat komt doordat de herhaalde afboekingen van de reserves raken aan het vertrouwen dat beleggers hebben in de voorspelbaarheid en de beheersbaarheid van het enorme concern. Dat realiseert Shell-topman Jeroen van der Veer zich heel goed, al sprak

zuinigjes van 'een jaar van uitersten', een uitspraak die op zich al goed is voor een record: het eufemisme van het jaar.

Hoe belangrijk vertrouwen is, bewijst Stork. Het industrieconglomeraat verraste beleggers met een winstsstijging. De financiële positie van het concern is de afgelopen twee jaar aanmerkelijk verbeterd. Maar het grote nieuws bleef ook donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers nog uit: hoe gaat het nieuwe Stork eruitzien? Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt beweert al een jaar dat de blauwdruk klaar ligt, maar de inhoud is alleen bekend bij ingewijden.

Beleggers laten zich kennelijk graag verrassen in dit geval. De diepe stilte over de strategie vormt geen beletsel voor een ronduit spectaculaire koersstijging. Alleen deze week al steeg de koers met ongeveer 10 procent, tot een niveau dat Stork sinds 1998 niet meer gehaald heeft. Het vertrouwen dat het wel goed komt met Stork, is onder beleggers kennelijk groot.

De reality soap rond Erik de Vlieger en zijn Exel beleefde ook deze week weer een nieuwe aflevering. De overeenkomsten met die andere soap, Het Glazen Huis, – vrijdagavond voor het laatst te zien – zijn frappant: onbegrijpelijk, niet te volgen en de afloop staat vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden