Stork wil vergelijk met oppositie

Topman Sjoerd Vollebregt van het industrieconcern Stork roept de opstandige aandeelhouders Centaurus en Paulson op hun verzet te staken. ‘Een langdurig juridisch gevecht is slecht voor iedereen’, zei Vollebregt dinsdag tijdens een telefonische persconferentie....

De oproep van het Stork-bestuur volgde op het besluit de plannen van de twee grootaandeelhouders niet over te nemen. Centaurus en Paulson, samen goed voor eenderde van de aandelen, willen dat Stork zich volledig richt op de luchtvaart en dat het de andere divisies verkoopt. De opbrengst moet worden geïnvesteerd in de luchtvaart of worden teruggegeven aan de aandeelhouders.

Op de aandeelhoudersvergadering van Stork in oktober kregen Centaurus en Paulson een grote meerderheid van de uitgebrachte stemmen achter hun voorstel. Maar Vollebregt zegt dat de plannen van de grootaandeelhouders ook na een diepgaande analyse ‘geen geloofwaardig alternatief vormen voor de huidige strategie’ van Stork.

‘Hun plannen zijn niet beter, maar brengen wel grotere risico’s met zich mee zonder dat daar een adequate beloning tegenover staat’, zegt Vollebregt. ‘Dat is niet in het belang van de onderneming.’

Stork heeft zijn afwijzing toegelicht in een brief van tien kantjes aan de aandeelhouders.

Volgens een woordvoerder van Centaurus en Paulson ‘faalt het management’ daarin ‘te kijken naar het principiële punt van de conglomeraatstructuur’. De aandeelhouders zijn teleurgesteld dat het management een plan naast zich heeft neergelegd dat door ‘een overweldigende meerderheid van de aandeelhouders is aanvaard’. Beide hedgefondsen komen later met een uitgebreid antwoord aan Stork. ‘Op dit moment houden we alle opties open’, aldus de woordvoerder.

Vollebregt erkent dat de afwijzing Centaurus en Paulson ‘voor dilemma’s’ plaatst. Enkele dagen geleden heeft het bestuur van Stork nog uitvoerig gesproken met de twee opstandige aandeelhouders. Dat gesprek vond plaats op verzoek van Centaurus en Paulson, maar die bleken zich nog steeds in te graven in de bekende positie. ‘Het gesprek leverde geen nieuwe inzichten op’, luidt de koele conclusie van Vollebregt.

Centaurus en Paulson kunnen nu proberen hun gelijk te halen bij de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank of alsnog proberen tot een akkoord te komen met het bestuur van Stork. Vollebregt wil niet op de zaken vooruit lopen. ‘Het is in niemands belang te speculeren over de uitkomst. We moeten Centaurus en Paulson de tijd geven onze beslissing te bestuderen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden