Stopzetten productie denim kost Ten Cate forse bruidsschat

Ten Cate stapt na dertig jaar definitief uit de denim-activiteiten. De producent van hoogwaardig textiel, kunststof en rubber geeft de zieltogende spijkerstoffabrieken in Ierland en Griekenland echter wel een bruidsschat van 40 miljoen gulden mee....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De komende maanden zal er wel weer geld binnenstromen door de verkoop van andere activiteiten, zoals de dochters Viplex en Schinkel Schouten, die rioleringssystemen maken. Of de baten de lasten dit jaar kunnen goedmaken, wilde directeur F. Schreve donderdag niet zeggen: 'Ik doe geen uitspraak over de buitengewone baten, alleen over het bedrijfsresultaat.'

Daar gaat het niet al te slecht mee. Exclusief de buitengewone last van 40 miljoen is de winst in de eerste helft van het jaar op 19 miljoen gulden uitgekomen, 9 procent hoger dan de 17,5 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Schreve verwacht dat deze trend in de tweede helft van het jaar voortzet. De omzet is van 588 miljoen naar 660 miljoen gulden gegaan..

Hij verwacht met de 40 miljoen gulden voorgoed van het blok aan Ten Cates been verlost te zijn. In de loop van volgend jaar moeten de spijkerstoffabrieken in een mondiaal verband zijn ingebed en hoopt Ten Cate zijn handen ervan af te kunnen trekken. Daarvoor voert Ten Cate nu al gesprekken met potentiële Aziatische en Amerikaanse partners.

De denim-activiteiten zijn het laatste restand van Ten Cate's oorspronkelijke métier: textiel voor de consumentenmarkt. Sinds deze markt hard is teruggelopen en enorme concurrentie ondervindt uit het Verre Oosten, concentreert Ten Cate zich op producten met industriële toepassingen, zoals tentdoek, kunstgras of weefsels voor vliegtuigen of wegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden