‘Stop met roken, maar geef de tabaksboeren hun subsidie’

Europeanen moeten stoppen met roken. Dat is al jaren de boodschap van de Europese Commissie. Het parlement in Brussel onderschrijft die boodschap, maar besloot dinsdag toch dat de tabaksboeren in het zuiden en oosten van Europa nog eens drie jaar extra steun krijgen met subsidies....

Het zijn vooral volksvertegenwoordigers uit het zuiden van Europa die de tabaksteelt willen blijven steunen, tot zeker 2013.

De subsidies aan de tabaksboeren worden afgebouwd, als gevolg van een besluit uit 2004. De tabaksteelt wordt met 320 miljoen euro per jaar ondersteund. Eind 2009 moet voor het laatst geld van de Europese Unie richting tabaksakkers vloeien. Aansluitend op de subsidiestop volgt nog een premie voor plattelandsontwikkeling van bijna een half miljard euro.

Het parlementsbesluit lijkt goed nieuws voor agrariërs die ruwe tabak verbouwen. Nee, toch niet. Want het parlement gaat helemaal niet over het landbouwbeleid. Dat is een zaak van de Europese Commissie en de lidstaten. De Commissie heeft al gezegd dat zij zal vasthouden aan een subsidiestop, waarmee de parlementsbesluit niet meer is dan een aanbeveling.

VVD-parlementariër Jules Maten noemde de uitkomst van de stemming tegenover persbureau ANP ‘te bizar voor woorden’. Volgens SP-er Kartika Liotard zijn ‘dit soort hypocriete maatregelen de reden waarom de EU zo weinig geloofwaardigheid heeft onder burgers.’ PvdA-er Lily Jacobs vond het ‘heel vreemd’.

Tabak kost jaarlijks aan ongeveer een half miljoen EU-burgers het leven, aldus schattingen. Zelfs onder de niet-rokers vallen jaarlijks 19 duizend doden door de gevolgen van passief roken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden