Stof wil maar niet neerdalen bij ABN Amro

Het stof wil maar niet neerdalen bij ABN Amro. Dinsdag verdedigde ABN Amro-commissaris Peter Wakkie de salarisverhoging van een ton voor de raad van bestuur vol verve in NRC Handelsblad. Drie uur nadat het interview verscheen, maakte ABN Amro bekend dat Wakkie per direct terugtreedt.

Peter Wakkie Beeld anp
Peter WakkieBeeld anp

Wakkie, voorzitter van de commissie die de topsalarissen bepaalt, neemt in het interview pontificaal afstand van de verzoenende opstelling van de raad van bestuur. Die besloot zondag alsnog van de salarisverhoging af te zien vanwege 'de grote maatschappelijke verontwaardiging'.

Binnen ABN Amro is de soloactie van Wakkie naar verluidt zeer slecht gevallen. De als eigengereid bekendstaande commissaris zou op eigen houtje, dus buiten medeweten van president-commissaris Rik van Slingelandt en bestuursvoorzitter Gerrit Zalm om, naar de krant zijn gestapt om 'het een en ander recht te zetten'.

Dat betreft de opstelling van minister Dijsselbloem van Financiën. In een vertrouwelijke brief, waarvan het ministerie van Financiën dinsdagavond delen vrijgaf, stellen Zalm en Van Slingelandt dat de minister in het voorjaar van 2014 zou hebben toegezegd dat hij de salarisverhoging publiekelijk zou verdedigen. In het openbaar keurde Dijsselbloem de loonstijging moreel af en noemde haar 'een graat in mijn keel'.

Tegelijk verdedigde de bewindsman haar juridisch en politiek. Dijsselbloem herhaalde dat de stijging geheel conform de wet was en dat de Tweede Kamer ermee heeft ingestemd.

In antwoorden op Kamervragen stelt Dijsselbloem nu dat hij er tegenover de bank nooit een misverstand over heeft laten bestaan wat hij vond van de salarisverhoging. Ook zegt hij te hebben 'gewaarschuwd voor de schade voor de bank'. Het 'verdedigen' zegt Dijsselbloem te hebben gedaan 'in het licht van' het gegeven dat alles 'juridisch en bestuurlijk correct is verlopen'.

Beursgang

Een groot deel van de Tweede Kamer wil nu zo snel mogelijk een debat met Dijsselbloem. GroenLinks, SP, ChristenUnie en D66 willen weten of hij met gespleten tong heeft gesproken: tegen de top van ABN Amro zeggen dat hij de controversiële salarisstijging zou verdedigen, maar die publiekelijk afbranden.

Jesse Klaver van GroenLinks heeft het initiatief genomen tot zo'n debat. Als Dijsselbloem de salarisverhoging had beloofd te verdedigen, 'dan heeft de minister de afgelopen dagen een schimmige rol gespeeld'. De PVV richt zich op de bankbestuurders. Die moeten wat Kamerlid Teun van Dijck betreft allemaal naar huis. 'Een nieuw bestuur moet ABN Amro weer gezond maken.'

Wegens de onrust die door de salarisstijging was ontstaan, besloot Dijsselbloem vrijdag de voorgenomen beursgang van de bank uit te stellen. De zondag erop probeerde de raad van bestuur de commotie te sussen door de loonsverhoging van een ton alsnog te weigeren.

Die poging tot schadebeperking deed Wakkie gisteren in zijn eentje teniet door de salarisverhoging in de NRC te presenteren als 'rechtvaardig'. Volgens Wakkie is er feitelijk sprake van een salarisverlaging, omdat het topmanagement tegenwoordig minder bonussen krijgt dan vroeger.

Volgens ABN Amro stapt Wakkie uit eigen beweging op. Individuele commissarissen kunnen niet worden ontslagen, ook niet door de aandeelhouder (in dit geval is de staat de enige aandeelhouder). Wakkie wilde gisteren desgevraagd geen nadere toelichting geven en verwees naar het persbericht van de bank.

ABN Amro-medewerkers vinden de salarisverhoging van 100.000 euro helemaal niet 'rechtvaardig'. Ze lieten hun boosheid de vrije loop op het interne weblog van Gerrit Zalm. Het lagere ABN Amro-personeel zit qua salaris namelijk al jaren op de nullijn. Bovendien vallen er duizenden ontslagen bij de bank. Klanten van ABN Amro ventileerden hun woede op de sociale media en via ingezonden brieven in kranten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden