Stimuleringsplan moet Japanse economie uit het slop trekken

Een pakket aan noodmaatregelen ter waarde van 107,6 miljard dollar (11,7 triljoen Yen), moet de stagnerende Japanse economie weer uit het slop trekken....

Van onze correspondente Joan Veldkamp

De Japanse regering kondigde vrijdag aan dat het geld grotendeels zal worden verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven, in de vorm van zachte leningen en kredietgaranties. Deze bedrijven hebben het meest te lijden onder de prijsstijgingen van brandstoffen en grondstoffen en kunnen moeilijker geld lenen bij banken als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis.

Ook transport-, bus- en taxibedrijven komen in aanmerking voor subsidies om de kosten van brandstoffen te beperken. Daarnaast zullen er speciale kortingregelingen komen voor arme bejaarden. Bovendien wordt de inkomstenbelasting eenmalig verlaagd in 2008. Die verlaging geldt voor alle huishoudens maar de hoogte van het bedrag zal afhangen van het aantal gezinsleden. Een uitgebreider belastingplan wordt eind dit jaar verwacht.

Voor het eerst in tien jaar tijd is er sprake van inflatie (2 procent) in Japan. In juli stegen de prijzen van voedsel opnieuw, met 2,3 procent. De lonen daarentegen, bleven onveranderd. Veel huishoudens hebben minder te besteden en houden de hand weer op de knip. De export daarentegen, de echte motor van de economie, vertoonde een terugval. Volgens economen is er al sprake van stagflatie en dreigt de tweede economie ter wereld zelfs in een recessie te belanden.

De Japanse premier Yasuo Fukuda, die onder vuur ligt vanwege zijn zwakke beleid, hoopt met de stimuleringsmaatregelen zijn populariteit op te vijzelen. ‘De wereldwijde prijsstijgingen van voedsel en olie hebben significante gevolgen voor de Japanse huishouden en bedrijven. Het is belangrijk dat we deze partijen ondersteunen’, aldus de premier die het stimuleringspakket nog voor het einde van het jaar hoopt in te voeren en daarna – mogelijk al in januari – verkiezingen zal uitschrijven voor het Lagerhuis.

Analisten hebben hun twijfels over de effectiviteit van de maatregelen. De verlaging van de inkomstenbelasting zal pas volgend jaar worden gevoeld door de huishoudens. Op korte termijn verandert er dus niets, ook niet in het pessimisme over de matige economische vooruitzichten. Wat de steun aan het bedrijfsleven betreft vrezen analisten dat de Japanse regering daarmee vooral bereikt dat bedrijven op de been worden gehouden die eigenlijk niet rendabel zijn. Een van de grootste problemen van de Japanse economie is het gebrek aan efficiëntie en een te lage arbeidsproductiviteit, bij concerns die zich vooral richten op de thuismarkt. Die problemen worden echter niet aangepakt. De regering wil het stimuleringspakket financieren met bezuinigingen er hervormingen elders en voorlopig geen nieuwe staatsobligaties uitgeven. Want als gevolg van financiële stimuleringsmaatregelen uit het verleden heeft Japan nu bijna de grootste staatschuld ter wereld.

Toch zijn er ook positieve geluiden. Analisten verwachten dat de Japanse economie weer zal aantrekken als de belangrijkste problemen in Amerika, de grootste afzetmarkt voor Japanse bedrijven, zullen zijn opgelost. En dat herstel zal mogelijk volgend jaar al een feit zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden