'Stilletjes droomde ik ervan' slapend rijk te worden'

Erik Noordhuis (21) belegt sinds zijn zeventiende en is derdejaars student Financiële Bedrijfskunde aan de vu in Amsterdam. Veel geld verdienen, dat was zijn droom....

tekst Greta Riemersma fotografie Michaël Ferron

'Beleggen op je zeventiende, dat is toch niet zo gek? Ik zal het je zeggen: ik ken mensen die veel en veel jonger waren dan ik, die waren twaalf. Ik ging naar de bank voor een beleggingsadvies toen mijn ouders een halfjaar naar Tibet waren. Mijn broer, zus en ik waren alleen thuis. Ik dacht: laat ik eens iets geks doen.

'Niet dat ik zo snel mogelijk rijk wilde worden. Maar ik wist wel dat er geld mee viel te verdienen. Al een tijdje volgde ik de koersen. Ik las in de krant dat beleggen niet zo risicovol hoeft te zijn. Het is spannend binnen bepaalde grenzen. Je kunt al je geld verliezen, maar dat zijn uitzonderingssituaties.

'Je moet defensief beleggen. Dat betekent dat je je geld bijvoorbeeld spreidt over meerdere sectoren. Als je bovendien belegt in banken of de voedingsmiddelenindustrie, vallen de risico's mee, ik bedoel: banken zullen altijd nodig zijn en gegeten moet er altijd worden.

'Wanneer mijn ouders niet weg waren geweest, was ik - denk ik - op dat moment niet zo snel naar de bank gestapt. Mijn ouders hebben altijd gezegd, in ieder geval mijn moeder: wees zuinig met geld, niet te veel verkwisten. Maar ze hebben het goed ontvangen toen ze terugkwamen, en intussen ben ik de financiële man in ons gezin.

'De bank nam me zeker serieus. Ik kom er nu wel vaker en dan zie je jongens die jonger zijn dan ik toen. Ik was zelf nog een beetje onzeker, maar nu zie je van die arrogante gastjes die zeer overtuigd zijn. Misschien kregen zij beleggen met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis was ik de enige met interesse. Mijn vader is biologieleraar, mijn moeder is huisvrouw en onder andere actief in de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen.

'Ik had zesduizend gulden, dat is toch wel te doen op je zeventiende? Veel mensen die ik ken, hadden voordat ze aan hun studie begonnen al een leuk kapitaaltje: zevenduizend gulden of twintigduizend. Ik had tweeduizend gulden gespaard van mijn zakgeld, tweeduizend uit de erfenis van mijn opa en oma, en tweeduizend van een krantenwijk en een vakantiebaantje. Zoveel is het trouwens niet, zesduizend gulden, je kunt er maar drie fondsen voor aanschaffen.

'In het begin ging het vrij goed. Ik had gedacht dat de koersen geleidelijk zouden stijgen, maar het ging vrij snel. Binnen een maand had ik op papier al vierhonderd gulden winst. Dan zit je toch te denken: daar had ik aardig wat weken voor moeten werken. Toen ik na anderhalf jaar verkocht, had ik zelfs meer dan tweeduizend gulden winst.

'Ik heb een tijdje gewacht en daarna heb ik de fout gemaakt in Baan te stappen. Dat liep verkeerd af. Ik dacht: it gaat altijd goed. En Baan was in die tijd gestegen, dus ik nam aan dat dat nog wel een tijd zou doorgaan. Toen kwamen er in rap tempo allerlei slechte berichten naar buiten. Ik moest erom lachen, kon het wel relativeren. Zo heb ik mijn winst verspeeld.

'Ik kijk altijd naar de lange termijn. Dat is iets anders dan day trading. Ik ken iemand die zich daarmee bezighoudt, een snelle jongen die ook aan karting doet. Hij zit continu achter het scherm om in te spelen op een of ander verschil in de koersen. Daar zou ik gestrest van worden. Ik doe niet aan fondsje prikken, ik doe aan visie.

'Ik heb nu bijvoorbeeld dertig stuks Ahold. Dat bedrijf heeft een koersdaling meegemaakt die - denk ik - onterecht is, het is achtergebleven door de hype over de nieuwe economie. Maar ik ben ervan overtuigd dat het goed gaat komen. Sinds kort heb ik ook Newconomy van Maurice de Hond, in de internetbranche een uniek bedrijf omdat het samenwerkt met andere internetbedrijven. Het deelt kennis over internet, en in de nieuwe economie draait alles om die kennis. Dat bedoel ik met lange termijn: Ahold is ondergewaardeerd en Newconomy zal in de toekomst zijn potentieel benutten. Ik wil zien of ik goed zit met die visie en d r geld mee verdienen.

'Het is niet zo dat ik beleggen droom, leef en zweet, zoals Maurice de Hond internet droomt, leeft en zweet. Maar ik ben er wel elke dag mee bezig. Elke dag kijk ik naar de slotkoersen op Teletekst - wil je het paginanummer hebben? 553 op Veronica - en de laatste tijd vooral op internet. Dat is actueler en je krijgt er meer informatie.

'Per saldo heb ik tot nu toe misschien maar duizend gulden verdiend, maar dat zie ik als leergeld. Het gaat me om het spel, niet om de knikkers. Het zou mooi zijn als het later om de knikkers ging, maar ik zal nooit te veel op winststijgingen en krantenkoppen afgaan. Dan laat je je gek maken en word je nonchalant, ga je dingen doen als World Online.

'Ik heb erover gedacht om in World Online te stappen. Maar ik ben lid van de Beleggings Studievereniging Croe sus, en daar werd gewaarschuwd voor dat bedrijf. Sommige leden zeiden: World Online is niet goed, het gaat er omslachtig aan toe, andere providers zijn beter. Er werd gezegd dat Nina Brink zou kunnen gaan cashen. Ik kon het me niet voorstellen, dat is zo'n slecht signaal. Je hebt toch hart voor je bedrijf? Maar ze hebben gelijk gekregen.

'Dat is de waarde van Croesus, dat je dat soort kennis opdoet. We zijn met zo'n veertig leden en we beleggen via een beleggingsportefeuille die nu uit ongeveer 45 duizend gulden bestaat. De inleg is dertig gulden per maand, en die krijg je terug als je uittreedt. Plus winst. Daarvóór krijg je niets, de vereniging heeft vooral als doel dat je beleggen léért. Elke woensdagavond komen we bij elkaar, dan worden aan- en verkoopvoorstellen besproken. We nemen beleggingsstrategieën door en we belichten bepaalde fondsen of personen, mensen als Bill Gates of Maurice de Hond. Maar Croesus is ook voor de gezelligheid, dus na afloop van zo'n avond drinken we wat.

'De meeste leden beleggen daarnaast voor zichzelf, net als ik. Ze hebben hier een paar duizend gulden uitstaan en daar een paar duizend. Maar de winst houden ze meestal apart, ze leven er niet van. Dat moet je als belegger altijd doen, anders ben je je inkomsten kwijt als je tegenslagen krijgt. Ja, tenzij je enorme bedragen inzet. Dan kun je ervan leven. Maar dat is niet mijn bedoeling, althans: ik heb mijn doelen bijgesteld.

'Vroeger was ik altijd met cijfertjes bezig, stilletjes droomde ik ervan slapend rijk te worden. Mijn vader zei laatst nog: je hebt feeling voor geld, als kleine jongen was je op de markt al aan het afdingen. Zo ben ik ook terecht gekomen bij Financiële Bedrijfskunde. Achteraf denk ik dat ik tijdens de open dag van die studie gegrepen werd door de jongens in snelle pakken, de afgestudeerden die een presentatie kwamen houden.

'Ze zagen eruit alsof ze het gemaakt hadden, en toen ze zeiden wat hun jaarsalaris was, binnen een paar jaar boven een ton, dacht ik: wow, dit is het. Onbewust moet ik gedacht hebben: dat wil ik ook, veel geld verdienen plus het bijbehorende leven, de luxe. Ik bedoel: geld is altijd handig. En de suggestie op de open dag was: als je geld wilt, zit je hier geramd.

'Dat was toen. Nu heb ik geleerd er doorheen te kijken. Als ik naar een open dag van een bedrijf ga, denk ik: leuk en aardig, maar ben je ook tevreden met wat je doet? Ja, het bedrijfsleven zit te springen om economie- en bedrijfskundestudenten, dus je wordt compleet in de watten gelegd. Ik heb een rondvaartboottocht gemaakt, ik heb in een luxe hotel gezeten, hoe heet het ook alweer, The Grand. Je werd bediend door obers die voor jou inschonken wat je maar wilde, ze presenteerden sigaren, er speelde een bandje.

'Je komt wel enigszins voor het bedrijf, maar je bent ook gek als je zo'n dag laat lopen. Ik heb het nu trouwens een beetje gehad, ik heb al een stuk of dertig van die bezoeken afgelegd. Je wordt steeds selectiever. Als er wordt aangekondigd: workshop met na afloop een borrel, laat je die schieten. Tenzij je echt geïnteresseerd bent in het bedrijf.

'Dat ik die droom van veel geld ben gaan relativeren, mag dus wel, na die dertig bedrijfsbezoeken. Je denkt na: wat wil ik nou echt? Geld is niet een doel op zich, ben ik tot de conclusie gekomen. Niet dat ik druiven wil gaan plukken in Frankrijk. Ik wil wel enige mate van luxe, financiële zekerheid. Ik hoef geen multimiljonair te worden, maar een leuk inkomen zou fijn zijn. Maar het belangrijkste is dat ik mijn geld ga verdienen met een baan waarmee ik tevreden ben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden