Stille truck gaat winkel in vroege ochtend bezoeken

Albert Heijn gaat de bevoorrading van alle filialen in Nederland in 2010 uitvoeren met fluistervrachtwagens. Die kunnen in de zeer vroege ochtend (vóór 7 uur) lossen bij supermarkten zonder dat dit leidt tot noemenswaardige geluidsklachten van omwonenden....

Bij 700 proefleveringen met stille vrachtwagens in negen gemeenten turfden onderzoekers welgeteld twee gegronde klachten van omwonenden, blijkt uit een proef van het agentschap Senter-Novem in samenwerking met Albert Heijn, Jumbo en Boni Supermarkten. De proef duurde een jaar.

Bevoorrading buiten de spits resulteerde in een bekorting van de rijtijd tot zestig procent en navenant minder brandstofverbruik. Dat had ook positieve effecten op luchtkwaliteit en CO2-emissies.

Geluidoverlast, maar ook toenemende luchtvervuiling en meer verkeersongevallen doen veel gemeenten besluiten zogeheten venstertijden voor de stadscentra in te stellen. De vrachtwagens zijn dan alleen welkom tussen 8 en 12 uur in de ochtend.

Daar loopt het zware materieel vaak vast in de spits. Onderzoekers van Buck Consultants wezen eerder al op een averechts effect van de venstertijden. Vrachtwagens zijn betrokken bij meer verkeersongevallen (met name fietsers). Volgens Buck steeg het aantal verkeersdoden waarbij vrachtwagens waren betrokken door de venstertijden in zeven van de proefgemeenten met 41 procent, het aantal gewonden nam met 44 procent toe.

Tegelijkertijd steeg de uitstoot van stikstofoxiden met 41 procent en de hoeveelheid fijnstof met 42 procent. ‘Dat komt doordat supermarkten vanwege de venstertijden kiezen voor twee of drie kleine vrachtwagens in plaats van één grote’, zegt Robert Goevaers van SenterNovem.

Mede dankzij de overheidsubsidie van 5,5 miljoen euro experimenteerden vervoerders de afgelopen jaren met geluidarme vrachtwagens. Het bedrijfsleven investeerde 60 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden