Stijging van huizenprijs is voorbij

De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal nauwelijks gestegen. Een doorsnee woning is 0,3 procent duurder dan in het tweede kwartaal....

Van onze verslaggever

De huizenprijzen zijn op jaarbasis met 5,6 procent gestegen. Vooral in het tweede en derde kwartaal kwam de stijging nagenoeg tot stilstand. De NVM verwacht dat ook in het vierde kwartaal de 'matige prijsontwikkeling' aanhoudt.

In diverse regionale woningmarkten zijn de prijzen de afgelopen drie maanden weggezakt. Op de Amsterdamse woningmarkt daalden de prijzen 4,1 procent. Vooral dure appartementen gingen in prijs omlaag. De prijzen in de hoofdstad zijn in een jaar tijd per saldo ongewijzigd gebleven.

Ook in de regio's Groningen (-2,9 procent), Den Haag (-1,3), Den Bosch (-1,3 procent), Zuid-Limburg (-0,7) en Zutphen (-0,5) gingen de prijzen het afgelopen kwartaal omlaag. Huizen in Zeeland zijn daarentegen 7,7 procent duurder dan een kwartaal geleden. Ook in Rotterdam (+2,4 procent), Almere (+1,7), Zwolle (+1,7), Utrecht (+0,6) en Nijmegen (+0,3) gingen de prijzen lichtjes omhoog.

De huizenmarkt is 'aarzelend en evenwichtig' meent NVM-voorzitter Oscar Smit. 'Als je kijkt naar het gedaalde consumentenvertrouwen vallen de prijzen enigszins mee.' Drie factoren ondersteunen de huizenmarkt, zegt Smit. 'De rente is fors gedaald, de nieuwbouw is sterk vertraagd en alternatieve huurwoningen zijn nauwelijks beschikbaar.'

De stabilisatie op de huizenmarkt past in het huidige economische beeld, meent econoom Jan Willem Aarts van de Rabobank. 'De werkloosheid loopt op, de beurzen dalen en consumenten twijfelen. Die onzekerheid vertaalt zich in stabilisatie van de prijzen. Op jaarbasis is de ontwikkeling solide.' Aarts is niet bevreesd voor prijsdalingen, zoals accountantskantoor PricewaterhouseCoopers eerder voorspelde. Vooral door een lagere rente zijn huizen beter betaalbaar dan een jaar geleden, meent hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden