Stijging euro is gevaar voor herstel

De euro is vrijdag ten opzichte van de dollar gestegen naar 1,3750 – nog maar een dubbeltje onder het niveau van voordat de eurocrisis tien maanden geleden begon.

Van onze verslaggever Peter de Waard

Sinds begin mei is de euro al bijna twee dubbeltjes meer waard geworden ten opzichte van de dollar. Dat heeft vooral te maken met de zwakte van de dollar als gevolg van de angst voor hoge werkloosheid en afnemende groei in de VS.

Maar ook ten opzichte van het Britse pond en de Japanse yen bereikt de euro nieuwe records. Tegenover het pond kwam de euro op de hoogte koers in vier maanden uit en tegenover de yen de hoogste in twee maanden. Een pond kost nu 1,1426 euro tegen 1,1368 op donderdag. Ook ten opzichte van de Zwitserse frank werd de euro gisteren anderhalve cent duurder.

De centrale bank van Japan is al enige tijd aan het interveniëren om de yen te laten dalen.

Export

De stijging van de eurokoers kan het herstel van de export en daarmee van de Europese economie frustreren. De index voor de inkoop van industriële goederen viel in september terug van 55,1 tot 53,7 – de laagste stand sinds januari. Inmiddels kennen drie eurolanden alweer een negatieve groei: Griekenland, Ierland en Spanje. De index voor Duitsland daalde van 58,3 naar 55,5.

De VS, Japan en Zwitserland willen alle drie graag hun eigen munt in waarde laten dalen om de exportpositie te verbeteren. Zij doen dat via stimuleringsmaatregelen en interventie, terwijl de landen in de eurozone massaal aan het bezuinigen zijn geslagen.

De enige veilige vluchthaven lijkt op dit moment goud. De goudprijs bereikte vrijdag een nieuw record van 1.316,25 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Denemarken, dat de euro niet heeft ingevoerd maar de eigen kroon wel een aan de koers van de euro heeft gekoppeld, maakte vrijdag bekend in te grijpen bij de Eik Banki, de grootste bank van de Faeröer-eilanden en de grootste internetbank van Denemarken. De Deense financiële toezichthouder maakte vrijdag bekend de bank over te nemen om deze te herstructureren en daarna weer te verkopen. Het eigen vermogen is te klein ten opzichte van de uitstaande leningen. Eind 2007 nam Eik Banki de lokale vestiging van de IJslandse bank Kaupthing over. Kaupthing kwam tijdens de financiële crisis van 2008 in grote problemen en staat nog steeds onder curatele van de IJslandse overheid.

Rozen op de bloemenveiling in Aalsmeer. Het overgrote deel van de geveilde bloemen is bestemd voor de export (ANP) Beeld ANP
Rozen op de bloemenveiling in Aalsmeer. Het overgrote deel van de geveilde bloemen is bestemd voor de export (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden