Stijgende olieprijzen duwen Europese beurzen in het rood

De Europese beurzen daalde voor de tweede dag achtereen flink. De sterk gestegen olieprijs als gevolg van de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten bepaalde vrijdag de sfeer....

De AEX-index verloor 1,4 procent en sloot op 428,33 punten. Ook andere Europese beurzen moesten verliezen van meer dan 1 procent accepteren. De Duitse Dax leverde bijna 2 procent in. De Franse Cac 40 was aan het eind van deze handelsweek 1,5 procent minder waard. De Britse FTSE wist het verlies te beperken tot 1 procent.

‘Het vertrouwen in de economische groei ebt weg als gevolg van de geopolitieke spanningen en de gestegen olieprijs’, zegt Erick van Engeland, hoofd sales bij SNS Securities. ‘De hogere olieprijs is een soort extra belasting voor de economische groei.’ De olieprijs bereikte in New York een recordprijs van 78,40 per vat ruwe olie.

‘We zien het vertrouwde beeld’, zegt Van Engeland. ‘Beleggers vluchten naar obligaties, goud en minder risicovolle aandelen. Defensieve sectoren zoals voeding en drank doen het onder deze omstandigheden minder slecht dan gemiddeld. ’ Het enige AEX-fonds dat vrijdag meer waard werd, was Ahold. Het supermarktconcern won 0,45 procent op 6,75 euro. Onder de middelgrote ondernemingen wisten de voedingsconcerns CSM en Nutreco het hoofd boven water te houden.

Sommige bedrijven profiteerden van de gestegen olieprijs. Het tankoplagbedrijf Vopak was met 2,1 procent de grootste stijger onder AMX-fondsen.

Een sector die erg gevoelig is voor de omslag van de stemming op de beurzen zijn de uitzendbureaus. Deze bedrijven reageren direct op een verandering in het economisch klimaat. Als het goed gaat, stijgen ze harder dan andere bedrijven en als het slecht gaat, vinden ze de weg naar beneden sneller.

Onder de 24 AEX-fondsen was Vedior de grootste daler met 3,6 procent. Bij de middelgrote beursondernemingen moest Randstad een verlies van bijna 4 procent incasseren. In datzelfde marktsegment verloor USG People 2,2 procent.

Ook technologiefondsen zaten in de hoek waar de klappen vielen. Philips, dat maandag met kwartaalcijfers komt, daalde met 2,6 procent op 22,20 euro. ASML verloor eenzelfde percentage. TomTom was aan het eind van de dag 1,5 procent minder waard.

‘Bouwbedrijven reageren ook sterk op de angst dat de economische groei zal afvlakken’, zegt Van Engeland. ‘In heel Europa doen bouwbedrijven het slechter dan gemiddeld.’

Onder de Amsterdamse Midkappers was Bam de grootste daler met 4,25 procent. Een andere bouwer, Ballast Nedam, kwam vrijdag met cijfers. De winst van de vierde bouwer van Nederland is het eerste halfjaar met 23 procent gestegen als gevolg van een aantal grote projecten. Het bouwbedrijf merkt dat de overheid weer meer durft te investeren in de infrastructuur. De omzet van de infrastructuurdivisie nam met 63 miljoen euro toe tot 278 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan een windmolenpark in de Noordzee, waarvan de bouw op gang begint te komen. Ook de zand- en grindwinning draait goed, volgens bestuursvoorzitter René Kottman.

Het bouwbedrijf verwacht dat het nettoresultaat dit jaar tussen 40 en 45 miljoen euro zal liggen, inclusief een belastingmeevaller. Dit is een stijging van 25 procent in vergelijking met vorig jaar. Ballast Nedam verloor slechts 0,3 procent.

Op de lokale markt viel Beter Bed op. De keten van achthonderd beddenwinkels in Europa verloor bijna 11 procent, hoewel het bedrijf het eerste halfjaar flink meer winst heeft geboekt.

In het tweede kwartaal groeide de omzet met 10 procent tot 69 miljoen euro. Dat was licht beneden de verwachting van analisten, die uitgingen van een omzet tussen de 70 en 72 miljoen euro.

Ook Macintosh Retail Group (onder meer Halfords, Belcompany en Dolcis) voldeed niet aan de verwachtingen van analisten. Het aandeel verloor 4,2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden