Stijgende olieprijs doet stemming beleggers kantelen

De stemming onder de beleggers is vrijdag plotseling omgeslagen. Een opnieuw stijgende olieprijs deed het sentiment op de financiële markten in Europa na drie uur 's middags kantelen....

De grote boosdoener was de olieprijs, die vrijdag opliep totbijna 68 dollar per vat. De stijging werd versterkt door deafdekking van posities van handelaren voor het weekend, zeianalist Jim Ritterbusch tegen het persbureau AFP. 'Ik denk datwe de komende maanden nieuwe records zullen zien voor de prijsvan ruwe olie. Een niveau van 70 tot 75 dollar in de komende tweemaanden is waarschijnlijk.' Het oude record voor de olieprijsstaat op 70,85 dollar per vat. Dat dateert van de dagen na deorkaan Katrina, die eind augustus van het vorige jaar over deGolf van Mexico en New Orleans trok.

Afgezien van de olieprijs lijkt het er ook op dat de pit ereen beetje uit is op de beurzen. De rally die de koersen vanafeind oktober vorig jaar heeft opgejaagd, lijkt wel zo'n beetjeuitgewoed. Dat komt deels door het tot nu toe teleurstellendecijferseizoen in de VS. De meest recente winstcijfers van hetindustrieconglomeraat General Electric en Citigroup vielen WallStreet zwaar tegen.

In Nederland komt de cijferregen komende week pas goed opgang. Philips komt maandag met de resultaten over het afgelopenjaar. Analisten zijn over het algemeen optimistisch over dezecijfers, maar te vrezen valt dat die op een 'verkeerde' beursweinig indruk zullen maken. Vrijdag was Philips de grootste dalerop de beurs, met een verlies van 2,4 procent op 25,35 euro.

Aan enkele fondsen aan het Damrak is de recente stijging vanafhet begin van dit jaar geheel voorbijgegaan. Dat geldtbijvoorbeeld voor de verzekeraar Aegon en het telecomconcern KPN.Beide fondsen leverden in de eerste drie weken van dit jaar rond7 procent van de koers in. Over de oorzaak van de koersval vanAegon tasten analisten in het duister. Het bedrijf laat weinigof niets van zich horen en komt pas in maart met de resultatenover 2005. Vrijdag was Aegon na Philips het grootste slachtoffer,met een koersdaling van bijna 1,8 procent op 12,80 euro.

Het koersverlies van KPN is beter te verklaren. EnkeleAmerikaanse effectenbanken hebben de waardering voor het fondsde afgelopen weken verlaagd. Daarnaast doen er in de markthardnekkige geruchten de ronde dat honderdduizenden KPN-abonneesmet een vaste telefoon gaan overstappen naar dekabelmaatschappijen. De concurrentie met de kabeltelefonie wasverwacht, maar het tempo waarin de overstap zich voltrekt, is eenverassing. KPN leverde 1,75 procent in, op 7,87 euro.

Een van de zeldzame uitschieters op de beurs wasvoedingsbedrijf en zalmkweker Nutreco, een fonds datvertegenwoordigd is in de Midkap. Het bedrijf veranderde dewinstverwachting voor 2005 en gaat nu uit van een winststijgingvan minstens 50 procent. Eerder hield Nutreco het op eenstijging met 15 procent. De oorzaak van de hogere winst is degoede gang van zaken bij de zalmkwekerijen in het vierdekwartaal.

Dit onderdeel, Marine Harvest, waarin Nutreco driekwart vande aandelen houdt, is een gezamenlijke onderneming van Nutrecoen het Noorse Stolt-Nielsen. Het zalmkweekbedrijf werkt aan eenbeursgang in Oslo. Daarbij wil Nutreco de helft van zijn belangverkopen.

De nieuwe winstverwachting houdt in dat Nutreco een winst vanminstens 120 miljoen euro heeft geboekt. Over 2004 bedroeg denettowinst bijna 80 miljoen. Beleggers beloonden de hogere winstin de ochtend met een koersstijging van bijna 10 procent. Bijhet slot was daar 7 procent van over op 40,40 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden