Stijgende euro fnuikt pril koersherstel

De dollar gooide weer eens roet in het eten. Na de forse koersdalingen van maandag leek de Amsterdamse beurs zich dinsdag enigszins te herstellen....

Van onze verslaggever Nico Goebert

De grootste daler onder de hoofdfondsen was Akzo Nobel, dat ruim 1,8 procent inleverde op 27,68 euro. Het concern had te lijden van opmerkingen van financieel topman Fritz Fröhlich op een conferentie in Londen. Fröhlich zei daar dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat Akzo Nobel in de toekomst blijft steunen op de huidige drie pijlers: chemie, farmacie en verven en lakken. 'Het is duidelijk dat de activiteiten in de huidige samenstelling op de langere termijn zullen wijzigen.'

Akzo Nobel zal nieuwe keuzes moeten maken, maar Fröhlich liet er geen twijfel over bestaan dat de divisie verven en lakken, waarmee het concern marktleider is, deel zal blijven van de activiteiten. Fröhlich zei ook dat Akzo Nobel eerst orde op zaken zal stellen in de farmadivisie voordat nieuwe strategische keuzes aan de orde zijn. Beleggers trokken daaruit de conclusie dat vooralsnog alles bij het oude blijft en toonden zich niet enthousiast.

In het kielzog van Akzo Nobel moest ook DSM een veer laten. De koers van DSM faalde met bijna 1,7 procent tot 38,44 euro. Onder de zestien dalers van de 25 hoofdfondsen bevonden zich ook de bekende dollargevoelige fondsen als de financials Aegon, ING en Fortis en technologiefondsen als Philips en ASML.

Telecomconcern KPN was een van de schaarse fondsen die de dag met een hogere koers afsloten. KPN profiteerde van de optimistische berichten die marktleider Vodafone dinsdag de wereld instuurde. Vodafone meldde een lager verliescijfer en maakte bovendien bekend dat het dividend wordt verhoogd en dat het concern tweeënhalf miljard pond uittrekt voor de inkoop van eigen aandelen. KPN sloot ruim 2,5 procent hoger op 6,38 euro.

De grootste stijger op de Amsterdamse beurs was Ahold dat bijna 3 procent won op 8,37 euro. Ook Wolters Kluwer roeide tegen de stroom op met een koerswinstje van 1,25 procent op 12,14 euro.

De Midkap-index van middelgrote fondsen daalde 0,25 punt (0,1 procent) tot 345,07 punten. Porceleyne Fles schoot zonder duidelijke oorzaak omhoog met 26,7 procent tot 19,95 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden