Stichting Woekerrente komt in actie voor huiseigenaren met spaarhypotheek

Huiseigenaren met een spaarhypotheek, die ten onrechte te veel hypotheekrente hebben betaald aan hun bank, zouden daarvoor moeten worden gecompenseerd. Om dat voor elkaar te krijgen is de Stichting Woekerrente een actie begonnen, waarbij huiseigenaren zich kunnen aansluiten.

Huiseigenaren kunnen zich aansluiten bij Stichting Woekerrente.Beeld anp

Banken laten klanten extra rente ('risico-opslag') betalen als het huis 'onder water staat': als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Maar bij een spaarhypotheek wordt een spaarpot opgebouwd, waardoor het risico dat de klant zijn hypotheek niet kan aflossen steeds kleiner wordt en zelfs kan verdwijnen. Desondanks blijft de risico-opslag in stand bij een verlenging van de rentevaste periode.

Vijf hypotheekverstrekkers zouden zich daaraan schuldig maken: Achmea, Delta Lloyd, ING, Obvion en SNS. De Stichting Woekerrente wil dat zij hun beleid aanpassen en dat gedupeerde klanten compensatie krijgen. 'Eerst zullen wij onderzoeken of het mogelijk is om via onderhandelingen met de banken op korte termijn tot een redelijke oplossing te komen. Indien dat niet mogelijk blijkt, zijn we klaar om een juridische procedure te starten', zegt voorzitter Lucia Melcherts.

De Volksbank, moederbedrijf van hypotheekverstrekkers SNS, RegioBank en BLG Wonen, laat weten de renteopslag wel degelijk aan te passen als blijkt dat er geen of een verminderd risico is. Na afloop van de rentevaste periode gebeurt het automatisch, tussentijds op verzoek van de klant, aldus de bank.

Consumentenbond

Vorige maand trok de Consumentenbond al aan de bel omdat er nog te veel verschil is in de wijze waarop banken met de risico-opslag omgaan. Daarom is een leidraad opgesteld waarmee ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) akkoord is gegaan. In deze leidraad staat onder meer dat banken bij een Spaarrekening Eigen Woning of Kapitaalverzekering Eigen Woning moeten uitgaan van de nettoschuld, waarbij de reeds opgebouwde waarde voor 100 procent in mindering wordt gebracht op de openstaande hypotheekschuld.

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt niet tegen het hanteren van risico-opslagen te zijn, 'maar alleen als de bank daadwerkelijk extra risico loopt'. De AFM adviseert consumenten met een spaarhypotheek goed te kijken naar de gevolgen van een lagere rente en dit bespreken met hun aanbieder of adviseur. Een lagere rente betekent ook een lagere vergoeding op het gekoppelde spaarvermogen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden