Stichting Loterijverlies voelt zich thuis in de belastingparadijzen

Dinsdag verweet de Staatsloterij haar plaaggeest, de stichting Loterijverlies, in de Haagse rechtbank nog de publiciteit te misbruiken in haar jacht op schadevergoeding voor bedotte deelnemers van de loterij. De dag erna waren de rollen omgedraaid: oprichter Ferdy Roet kreeg onder uit de kan in De Telegraaf, gevolgd door een mislukt optreden in de talkshow van Eva Jinek.

Ferdy Roet.

De advocaten van de Staatsloterij hadden op een rijtje gezet hoe een eenvoudige claimstichting uit Heerhugowaard was uitgegroeid tot een netwerk van bedrijfjes. Die bleken vooral uit te blinken in het uitwisselen van goudgerande declaraties. Loterijverlies is inmiddels juridisch gevestigd op Guernsey, een fiscaal feesteiland van Britse makelij. Een bedrijfje van Roet op Isle of Man, een ander Brits belastingparadijs, krijgt opdrachten van de stichting. Zo ontving het al 2,8 miljoen voor onder meer het opzetten van een handtekeningenactie.

Ondanks de publicitaire tegenwind heeft Loterijverlies voor haar bijna 200 duizend leden (inleg 8 miljoen euro) al een belangrijke zege behaald. In 2013 stelde de hoogste rechter vast dat de Staatsloterij misleidende mededelingen had gedaan over onder meer de winkansen. Sindsdien maakt Roet vooral indruk met zijn geschuif met bedrijfjes en belangen. Op het eerste gezicht geen illegale acties, maar wel gedragingen die indruisen tegen de Claimcode, een gedragslijn voor het indienen van massaclaims.

Terugkijken

Kijk hier de uitzending van Jinek terug met Ferdy Roet.

Woensdagavond kreeg Roet, die opmerkelijk monter aanschoof bij de tafel van Jinek, nog een akelige verrassing. De talkshowhost kreeg tijdens het gesprek een printje aangereikt van een net digitaal gepubliceerd artikel, waarin Bart Mos in De Telegraaf beschreef dat Roet een hypotheek van 3 miljoen had gekregen van een op Isle of Man gevestigd bedrijfje. Hij kocht er een villa van in het Noord-Hollandse Bergen. Zijn verdediging, dat het ene bedrijf niets had te maken met het andere, maakte vervolgens geen indruk meer.

Inmiddels zijn ook de rechten op de vorderingen van de stichting op de Staatsloterij juridisch overgedragen aan een buitenlandse vennootschap. Geen wonder dat de Staatsloterij 'ervoor wil waken dat vergoedingen niet aan de strijkstok blijven hangen van in belastingparadijzen gevestigde vennootschappen die gelieerd zijn aan Roet.'

Roet was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar op haar site stelt Loterijverlies dat aangifte is gedaan tegen verslaggever Bart Mos van De Telegraaf 'wegens laster, smaad en racisme'.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Beeld anp

Aangifte

Lees hier de mededeling van Loterijverlies over de aangifte tegen Bart Mos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden