Stichting Loterijverlies krijgt geen voorschot voor procedurekosten

De Stichting Loterijverlies krijgt geen voorschot van tien miljoen euro van De Staatsloterij als voorschot op gemaakte kosten voor een procedure tegen deze loterij. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. Ook veegde de rechter de eis van de stichting van tafel dat de Staatsloterij tegoeden zou moeten bevriezen om een aangekondigde miljoenenclaim voor 193.000 deelnemers van de loterij te kunnen betalen.

Verkooppunt van oudejaarsloten van de Staatsloterij Beeld anp

Stichting Loterijverlies spande een kort geding aan om een schadevergoeding te kunnen verhalen. De deelnemers willen hun geld terug, dat ze tussen 2000 en 2008 aan loten hebben uitgegeven.

Een woordvoerder van de stichting gaf eerder aan dat de gang naar de rechter onvermijdelijk was geworden, omdat het erop lijkt dat De Staatsloterij 'een constructie probeert op te tuigen om de claim niet te hoeven uitbetalen'. Door een fusie met De Lotto zou vermogen mogelijk kunnen worden weggezet op een voor de Stichting Loterijverlies onbereikbare plaats.

Winstkansen

In een langslepende zaak die de stichting had aangespannen, besliste de Hoge Raad vorig jaar dat de Staatsloterij deelnemers verkeerde winstkansen voorspiegelde. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.

Niet verkochte loten deden bij trekkingen mee waardoor er, tot verontwaarding van klanten, ook prijzen op konden vallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad dacht de Stichting Loterijverlies een uitstekend uitgangspunt te hebben om voor de gedupeerde deelnemers geld terug te vorderen.

De Staatsloterij bood in juni vorig jaar excuses aan voor de onrust die onder deelnemers was ontstaan. Onder de kop 'We hebben geluisterd. En we hebben geleerd', plaatste de loterij toen een paginagrote advertentie in De Telegraaf.

De Staatsloterij zei eerder te betreuren dat met de stichting niet tot een 'realistisch en voor beide partijen ook acceptabele oplossing' kon worden gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.