Stevige winst voor ABN; bank 'betreurt' ophef over topsalarissen

ABN AMRO presenteerde vandaag de hoogste kwartaalwinst in vier jaar tijd, doordat het bedrijf begin dit jaar meer dan een half miljard euro winst maakte. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm kwam niet alleen met vrolijk nieuws: hij blikte ook terug op de commotie rond de bestuursbeloningen, die hij 'betreurt'.

ABN-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. Beeld anp
ABN-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm.Beeld anp

'We betreuren oprecht de verhoging van het vaste salaris en de impact die dit heeft gehad op ABN AMRO, onze klanten en medewerkers, en andere belanghebbenden', aldus Zalm. Om deze reden hebben we de verhoging teruggedraaid. We begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen in ABN AMRO te herstellen en zullen hier hard aan werken'.

De nettowinst over het eerste kwartaal kwam uit op 543 miljoen euro, tegen 311 miljoen een jaar eerder. De staatsbank vaart wel bij het economisch herstel in Nederland. De inkomsten van de bank verbeterden met 9 procent, vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar. Voor het eerst in twee jaar tijd zag ABN ook weer een voorzichtige stijging van het aantal kredietaanvragen door kleine ondernemingen. De bank kon daarnaast de kredietvoorzieningen op jaarbasis met 30 procent omlaagbrengen. Dat gold vooral voor hypotheken, dankzij de aantrekkende woningmarkt.

De zakelijke tak van ABN bracht afgelopen kwartaal zowel optiekketen GrandVision als frisdrankproducent Refresco naar de beurs in Amsterdam. Verder zag de bank minder zakelijke klanten instromen in de afdeling bijzonder beheer, de 'ziekenboeg' van de bank.

ABN had wel te maken met hogere operationele lasten. Deze stegen met 7 procent. Dit had te maken met de verder gedaalde rente in Nederland, waardoor de pensioenlasten zijn toegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden