Steunbeleid Fed wordt stopgezet

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie geheel af. Dat bleek vandaag na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van de centrale bank.

Beursvloer in New York. Beeld afp
Beursvloer in New York.Beeld afp

Economen hadden al verwacht dat de Fed deze maand zou stoppen met het steunbeleid. Eerder dit jaar werd begonnen met het afbouwen van het stimuleringsprogramma, waarbij de Fed elke maand voor 85 miljard dollar (bijna 67 miljard euro) aan obligaties opkocht. Dit programma werd vervolgens in stappen steeds verder verkleind. Het laatste deel van het opkoopprogramma van 15 miljard dollar komt nu ten einde.

Verder bleef het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, zoals verwacht, onveranderd op 0 tot 0,25 procent. De Fed herhaalde opnieuw dat de rente nog geruime tijd na het beëindigen van het steunbeleid laag zal blijven. De rente in de VS staat al sinds december 2008 op dat historisch lage niveau. Waarschijnlijk zal volgend jaar worden begonnen met het verhogen van de rente.

Janet L. Yellen van de FED Beeld afp
Janet L. Yellen van de FEDBeeld afp

Herstel van economie

Door het opkopen van obligaties in het nu afgesloten stimuleringsprogramma en twee eerdere steunprogramma's is de balans van de Fed opgezwollen tot bijna 4,5 biljoen dollar. De ingrepen werden gedaan om de Amerikaanse economie te helpen herstellen van de zware economische crisis.

De Fed liet woensdag verder weten vertrouwen te hebben dat het herstel van de Amerikaanse economie door zal zetten, ondanks de wereldwijd afzwakkende groei. Volgens de centrale bank is er sprake van solide groei van de werkgelegenheid in de grootste economie van de wereld en een daling van de werkloosheid.

Verder zei de Fed dat de inflatie in de VS zich waarschijnlijk zal bewegen richting de doelstelling van 2 procent, ondanks druk op de prijsontwikkeling door onder meer de lagere energieprijzen.

Wall Street lager

De beursgraadmeters op Wall Street gingen verder omlaag, na het besluit van de Federal Reserve om het economische stimuleringsprogramma helemaal af te bouwen. Daarmee leverden de beurzen in New York een deel van de winsten van een dag eerder weer in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden