Sterkste prijsstijging koopwoningen in bijna twaalf jaar

De prijzen van koopwoningen zijn vorige maand gestegen in het sterkste tempo sinds 2004. Bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Daarmee werd de stijgende lijn die al sinds juni 2013 zichtbaar is verder versterkt. Door dat herstel liggen huizenprijzen nu ruim 11 procent boven het dal dat medio 2013 werd bereikt. Huizen zijn echter nog altijd bijna 13 procent goedkoper dan tijdens de piek van de huizenmarkt in augustus 2008.

De plus van 4,9 procent is de sterkste toename sinds augustus 2004. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen bereikte daarmee vorige maand het peil van maart 2005.

Woningverkopen opnieuw omhoog

Vorige week maakte het Kadaster bekend dat de huizenverkoop in Nederland in juli met 7 procent is gestegen vergeleken met een jaar eerder. In totaal werden vorige maand bijna twintigduizend woningen verkocht.

Volgens het Kadaster klommen de woningverkopen in vrijwel alle provincies, behalve in Noord-Holland. Daar kwam de daling uit op 3,4 procent. Overijssel is met een plus van 21,3 procent de grootste stijger.

Ook het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek steeg. In juli steeg dat getal met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar circa 29 duizend.

De huizenverkoop zit al tijden in de lift, vooral als gevolg van de extreem lage hypotheekrente. Daarnaast liggen de prijzen van koopwoningen nog altijd ruim onder het niveau van voor de crisis in 2008.

Lees ook:

Huizenkoorts stijgt, terwijl de crisis aanhoudt. (+)

Huizenkopers hebben steeds vaker moeite met het tijdig rondkrijgen van de hypotheek. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden