Commentaar

'Sterke structuur van de Nederlandse economie biedt hoop op termijn'

Als de financiële crisis op termijn uitdooft, is de Nederlandse economie klaar voor het herstel, schrijft Xander van Uffelen in het commentaar van de Volkskrant.

Combofoto van verkoopborden voor de woningmarkt Beeld ANP Xtra

De economische vooruitzichten voor 2013 zijn somber. De toch al snel opgelopen werkloosheid zal verder stijgen. De koopkracht gaat voor het vierde jaar op rij omlaag en zal voor veel groepen sneller afnemen dan voorheen. De huizenmarkt blijft naar verwachting in een dip. En door de scherpe bezuinigingen van de overheid, zullen veel gesubsidieerde instellingen met minder geld moeten rondkomen

Door deze reeks van tegenvallers is het verleidelijk om de Nederlandse economie als zwak te betitelen. Waar een buurland als Duitsland zich met opgeheven hoofd door de crisis loodst, heeft Nederland moeite om zijn kracht te vinden. Nederland telt ook duidelijke zwakke kanten. De export leunt teveel op Europa, aangezien ondernemingen nog te weinig de weg naar de opkomende landen weten te vinden. De woningmarkt is vermolmd door een samenloop van allerlei regels. De kwaliteit en kostenstructuur van onderwijs, zorg en de semi-publieke sector zijn niet transparant.

Sterke punten
Toch heeft Nederland ook duidelijk sterke punten. De concurrentiekracht van de Nederlandse ondernemingen is onverminderd sterk. De loonkosten zijn gematigd, waardoor de winstgevendheid van bedrijven hoog blijft. De welvaart van veel burgers is op orde. Het opleidingsniveau van werknemers is in internationaal perspectief hoog. En de publieke diensten, van de gezondheidszorg tot de openbare orde, zijn ondanks veel klachten grotendeels op orde.

Deze sterke structuur van de Nederlandse economie biedt hoop op de middellange termijn. Uiteraard zal het conjuncturele dal nog even voortduren, met alle nare gevolgen van dien voor burgers zonder baan, met een onverkoopbaar huis of grote schulden. Maar als de financiële crisis verder dooft, kan het herstel beginnen. Een land met een behapbare staatsschuld en een hervormde economie, kan beter profiteren als de internationale handel weer aantrekt.

Huizenmarkt
Het kabinet heeft zich voorgenomen met enkele hervormingen de structuur nog verder te verbeteren. Vooral de aanpak van de huizenmarkt is van groot belang. De combinatie van een versobering van de hypotheekrenteaftrek en opschudding van de huurmarkt, kan de woningmarkt meer in balans brengen. Na de schok zullen de prijzen een eerlijk evenwicht bereiken en kan de doorstroming van huur- naar koopwoning, of van appartement naar eengezinshuis weer op gang komen.Deze operatie zal overigens nog lastig genoeg zijn. Als de heffing voor woningcorporaties bijvoorbeeld te hoog blijft, zal de bouw van nieuwe woningen niet op gang komen. Bij de invoering van nieuwe huurregels moeten schrijnende prijsstijgingen worden voorkomen. En bij de hypotheekrenteaftrek is vooral cruciaal dat huizenkopers en -bezitters eens en voor altijd helderheid krijgen.

De hervorming van de arbeidsmarkt is daarentegen minder wenselijk. De verkorting van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht worden al langer bepleit. Maar de Nederlandse arbeidsmarkt is al zeer flexibel. Bedrijven hebben er weinig moeite mee om werknemers te ontslaan. En de loonkosten zijn gematigd.

De inperking van torenhoge ontslagvergoedingen is nog wel acceptabel. Maar verkorting van de WW-duur zal vooral oudere werknemers onevenredig treffen. Bij de arbeidsmarkt is het vooral van belang dat de rechten van zzp'ers en tijdelijke werknemers verbeteren. Het kabinet kan bij de arbeidsmarkthervormingen beter een akkoord met de sociale partners nastreven. Ook herstel van vertrouwen bij consumenten is immers nodig voor herstel van de economie.

Xander van Uffelen is chef van de economieredactie. Dit commentaar stond gisteren in de Volkskrant.

 
Hervorming van de arbeidsmarkt is minder wenselijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden