Sterk zitvlees bij Besi en een pyrrusoverwinning bij Unilever

Richard Blickman (62), de baas van BE Semiconductors Industries (Besi). Beeld
Richard Blickman (62), de baas van BE Semiconductors Industries (Besi).Beeld

Winnaar

Blijf zitten waar je zit en verroer je niet, zou in deze tijd van grote arbeidsmobiliteit vaker gepropageerd moeten worden. Dat zou managers ook dwingen op langere termijn te denken. Richard Blickman (62), de baas van BE Semiconductors Industries (Besi), beschikt over veel zitvlees.

Hij is al sinds de beursgang in 1995 de baas bij het in het Gelderse Duiven gevestigde bedrijf. Meestal draait het bedrijf goed. Soms zit er de klad in, zoals in 2005 of 2015. Dan halveert de beurskoers in korte tijd, maar Blickman wordt daar niet nerveus van. 'Je moet de juiste keuzes maken, en vooral geduld betrachten. Niet te snel willen cashen', zei hij in juni 2015 in een interview met De Gelderlander.

Besi ontwikkelt en maakt verpakkingsmachines voor de halfgeleiderindustrie. Die zorgen ervoor dat de kwetsbare chips worden geseald, zodat ze goed beschermd in de smartphone of tablet gaan. Dat is een mooie business. Maar in een overname is Blickman niet geïnteresseerd. 'Het is mijn eer te na om te verkopen. Ik wil de waarde van Besi graag verder uitbouwen', zei hij begin deze maand. In tien jaar tijd is de beurswaarde met 800 procent gestegen. Daar kwam donderdag 10 procent bij door onverwacht goede kwartaalcijfers. Het dividend gaat met 45 procent omhoog tot 1,74 euro per aandeel. En dit kwartaal wordt een omzetstijging van 20 procent voorspeld.

Winnaar
Richard Blickman
Besi
'Je moet niet te snel willen cashen'

Verliezer
Paul Polman
Unilever
Triomf op 3G verandert in pyrrusoverwinning

Winnaar

Hij beleefde zondag zijn finest moment toen de machtige private-equitykapitalist 3G samen met supermiljardair Warren Buffett met de staart tussen de benen afdroop. Maar woensdag kwam Paul Polman (60), de kampioen van de duurzaamheid en de lange termijn, ineens met de mededeling dat Unilever toch naar de pijpen van de beleggers wil gaan dansen. Winstgevendheid komt voorop te staan, want tenslotte is Unilever geen filantropische instelling maar een beursgenoteerd fonds.

Maar de ene belegger is de andere niet. Heel veel aandeelhouders zijn juist in Unilever gestapt omdat het een rustig bedrijf is dat in tachtig jaar nauwelijks gekke dingen heeft gedaan. Terwijl de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie altijd bezig is met 'eten of gegeten worden', bleef Unilever keurig op zijn drie poten staan: voedingsmiddelen, huishoudelijke verzorging en persoonlijke verzorging. En daar was niets mis mee. Elk jaar werd keurig dividend betaald en ook was er voor iedereen een mooie koerswinst. Geen enkele reden om van strategie te veranderen. Maar nu het bedrijf drie dagen onder vuur heeft gelegen, wordt Paul Polman ineens nerveus. Misschien legt hij zijn oor toch te veel te luisteren op Wall Street en in de City en zou hij wat meer de stemming in zijn eigen geboorteland moeten peilen.

Paul Polman (60), CEO van Unilever Beeld Nederlandse Freelancers
Paul Polman (60), CEO van UnileverBeeld Nederlandse Freelancers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden